Son dakika haberlerine göre; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafınca hazırlanan rehberde kamu çalışanlarına Telegram ve Whatsapp gibi yabancı mesajlaşma programları yasaklanmıştır. 

 

Bunlar yerine ise yerli mesajlaşma programlarının kullanılma zorunluluğu getirilmiştir. Bu yabancı programların yasaklanmasının nedeni ise; Kamuda ”Bilinmesi gerekenler prensibi ”ile evralara ulaşımının hedeflendiği rehber ile kamu kurumlarında siber saldırıların engellenmesi ve bilgi sızdırılmasının önüne geçilmek istenmesindendir.

Mesai saatleri haricinde kamu personellerinin, Whatsaap ve Telegram kullanmasında bir sorun bulunmamaktadır.

Üç Seviye Tedbir

Yayımlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehber ile;

Yerli ve milli ürün kullanımının teşvik edilmesi, Mükerrrer çalışmaların  ve yatırımların önüne geçilmesi, Güvenlik tedbirlerinin üç seviyeli olacak şekilde derecelendirilmesi,Güvenlik tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığının denetlenebilmesi gibi 12 başlık içeren hedefler ortaya konmuştur. 

Bu rehberin hazırlanış amacı; Erişilebilirlik ile gizliliğin bozulduğu durumlarda milli güvenliği tehdit edebilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu rehbere göre; kurumun tüm bilgi ile iletişim envanteri ve varlıkları çıkarılıp, her bir çalışanın ise hazırlanan özel bir anketi doldurması ile ne kadar kritik bilgiye sahip olduğu ve kimlerin erişim imkanının olduğu tespit edilecek.

Kurumlar derecelere göre bir altyapı çalışması yapacak ve tüm bilgi işlem altyapıları saldırılara hazır ve korunaklı olacaktır. Bu çalışma ile kurumdaki;

Bilinmesi gerekenler prensibiZayıf noktalarAsgari yetkilerYetkin personel başlıklarında tespitler yapılacaktır.