HIRVATİSTAN 1 Ocak 2023 den itibaren Schengen’e katıldı ve parabirimi olarak euro’ya geçti.

Bununla birlikte Slovenya –Hırvatistan ve Macaristan arasında gümrükler kalktı.Dolayısyla bu durum Türkiye’ye Slovenya Hırvatistan üzeri karayolunu kullanacak vatandaşlarımızın yolculuğunuda kolaylaştırmış oldu.Sınırlarda yaşanan kuyruklar ve uzun bekleme süreleri artık görülmeyecek.

HIRVATİSTAN, da ‘ Yollar dümdüz ve otoban. Ancak dönüş yolculuklarında Sırbistan –Hırvatistan sınırında Türkler didik didik aranıyor. Avrupa’da çalışma ve oturma hakkı olan Türkler ile C veya D tipi Shengen vizesi olan Türk yolcular vizeden muaf tutuluyorlar.

YORGUN ARAÇ KULLANMAYIN

Otobanları virajsız ve dümdüz. Boydan boya tam 306 km otobanı var. Özellikle sabah güneşinde bir anlık göz dalma tehlikesi bir hayli yüksek. Hırvat polis yetkilileri  Kazaların ‘ Hırvatistan’da aşırı hız ve yorgunluk tan kaynaklandığını belirttiler.

MOBİL POLİSLERE DİKKAT

Hırvatistan, üzerinden Türkiye’ye gidecek olanlar otoyollarda sürücüleri tahrik edip hıza zorlayan sivil polislere dikkat etmeli. Yollarda sıkca radar kontrolü de var.

Hırvatistan’da dümdüz ve geniş otoyollar, hız yapmaya adeta davetiye çıkarıyor. Sakın sürat yapmayın. Otobanda azami hız 130 km. Hırvatistan girişinde tabelalar azami hız sınırını gösteriyor. Özellikle yaz sezonunda trafik kontrolleri çok sıkı yapılıyor. Radar donanımlı sivil araçlı polisler otobanda 24 saat devriye geziyor, ayağını gazdan çekmeyen sürücülere göz açtırmıyor. İçinde radar sistemi bulunan bu araçların trafik polis aracı olduğunu kimse fark etmiyor.

FARLAR AÇIK OLMALI

Seyir halinde 24 saat farlarınız açık olmak zorunda. Arabada herkesin emniyet kemerini takması zorunlu. Aksi halde ceza ödersiniz.
 

GÜVENLİĞİ ELDEN BIRAKMAYIN

Ülke genelde güvenli. Otoyollar bakımlı. Otoyol üstünde geniş ve güzel dinlenme tesislerine sahip bir çok benzin istasyonu var. Burada arabanızı park ederek dinlenebilirsiniz. Gene de emniyeti elden bırakmayın. Arabanızdan fazla uzaklaşmayın. Arabanızın görünür kısımlarında değerli eşya veya çanta bırakmayın.

Trafik cezaları çok ağır. Hırvat trafik yasalarına göre araçlarda, ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yeden ampul bulundurmak mecburi. Herhangi bir kaza olması halinde mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmiyor. Ölüm, ağır yaralanma veya büyük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazası yapılması halinde, sürücü mahkemeye sevk edilmekte, mahkeme tarihine kadar gözaltında kalmakta ve tutanak karşılığında pasaportuna el konuluyor.

Ülkeye giriş ve çıkışlarda 10 bin Euro üstü nakit paranın beyan edilmesi gerekiyor.Bu miktarların aşılması halinde gümrük vergisi alınıyor. Bunların araçta saklanmış halde bulunması durumunda ise kaçakçılık suçlamasıyla ceza uygulanıyor.Ülkeye et ve süt mamullerinin sokulması yasak.

PASAPORT SÜRELERİNE DİKKAT.

Yola çıkmadan önce mutlaka pasaport sürelerinizi kontrol edin. Geçtiğimiz yıl bu konuda yine bir çok sorunlar yaşandı. Özelliklede ‘Fransa’da yaşayanlara  ikamet belgelerinin süresini uzatırken kendilerine geçici bir belge veriliyor. Hırvatistan bu geçici belgeleri kabul etmiyor. Geçici belge ile yola çıkmayın , zira sınırdan geri çevrilebilirsiniz.

OTOYOLLAR ÜCRETLİ

Hırvatistan’da otobanlar ücretli. Ücretler, otoban gişelerinde ödeniyor. Gişede, ödeyeceğiniz miktar hala Kuna ve Euro olarak ta gösteriliyor. Ödemeleri Euro veya kredi kartıyla da yapabilirsiniz.

Hırvatistan’a giriş için üç yol güzergahı var. Bu üç yol güzergahı da başkent Zagreb ayrımında birleşiyor. Macej sınır kapısı ile Zagreb arasındaki yolun bir bölümü ücretli otoyol olup, otomobiller için 48 Kuna (6.40 Euro),minibüsler için 72 Kuna (9.60 Euro). Ljubljana üzerinden Bregana’dan başkent Zagreb’e kadar otomobiller için 1 Euro, minibüsler için 1,50 Euro. Hırvatistan’a Macaristan üzerinden giriş yapıldığında ise yaklaşık 91,5 kilometre uzunluğundaki Goriçan-Zagreb otoyol ücreti otomobiller için  6 Euro, minibüsler için 8 Euro. Her üç güzergahın kesiştiği başkent Zagreb ile Lipovaç bölümündeki 260 kilometrelik otoyol için otomobillerden  17 Euro, minibüslerden ise  25 Euro alınıyor.

Hırvatistan 2023 yılı itibariyle Euro geçiş yapmıştır. Bu geçiş üzerine Hırvat Kunası yerine Euro olarak ödemeler yapılmaya başlanmıştır.

Et ve süt ürünleri yasak

Hırvat gümrük mevzuatının diğer AB ülkelerinin gümrük mevzuatı ile örtüştüğü için et veya süt ürünlerini ülkeye sokmak yasak. İhtiyaç dışında getirilen her ürünün fazlası yasak, geçtiğimiz yıl malesef bir çok uyarılara rağmen vatandaşlarımız ihtiyaç dışında fazlasından çok getirdikleri ürünlere Zeytin,Peynir,Sucuk, Zeytin yağı gibi iki kilo veya 2 litreden fazla olan ürünlere ağır cezalar ödemek durumunda kaldılar. 

DEKLARE EDİN

Yolcu başına 1 karton sigara, 1 lt. yüksek alkollü içki, vatandaşlarımızın üzerlerinde toplam değeri 10 bin Euro’yu aşan değerli eşya (altın, mücevher v.b.) nakit para nın beyan edilmesi gerekiyor.Aksi taktirde beyan edilmesse polis aramasında paraya polis el koyabiliyor

 

 

 

Hırvatistan’da faydalı olacak pratik bilgiler.

– Sınır kapıları modern ve geniş

– Hırvatistan’da otoyolda hız limiti saatte 130 km, karayolunda 110 km

– Her ödemede mutlaka fiş isteyin
–Hırvatistan’da da 1 Ekim 1 Nisan arasında seyir halinde olan araçların gündüz farları yakma zorunluluğu var. 
– Araçta ilk yardım çantası, çekme halatı, reflektörlü yelek ve yedek ampul bulundurmalısınız.

– Benzincide ödemelerde dikkat edin, ödemeleriniz kredi kartı ile yapın

– Farları açık Tutun

AKAR YAKIT FİYATLARI

1 Euro = 7,48 Kuna

Benzin:                      1,47 Euro               Dizel:                            1,48 Euro        

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

Zagreb Büyükelçiliği: Masarykova 3, Kat 2, Zagreb Tel: +385 1 48 64 660Polis: 192İlk yardım: 112İtfaiye: 193Karayolu yardım (SOS): 987

HIRVATİSTAN’DA Kİ DIŞ TEMSİLCİLİKLER:

ALMANYA: Ulica grada Vukovara 64, Zagreb +385 1 630 01 00AVUSTURYA: Radnicka cesta 80, 9.Stok, (Zagreb- Tower) Zagreb Tel: +385 1 488 10 50BELÇİKA: Pantovcchak 125 B1, Zagreb +385 1 45 78 901FRANSA: Hebrangova 2, Zagreb +385 1 48 93 600HOLLANDA: Medveçak 56, Zagreb +385 1 46 42 200İSVEÇ: Frankopanska 22 Zagreb Tel: +385 1 49 25 100