Avrupa Birliği, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını genişletmek için adım atıyor.

Gümrük Birliğiyle yurt dışından araç getirmek kolaylaşıyor mu?

1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamının tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini kapsayacak şekilde genişletileceğine dair yorumlar var. Eğer yürürlüğe girerse, Avrupa’dan gümrük kısıtlaması olmadan otomobil getirmenin önü de açılabilir.

Avrupa’dan gümrüksüz araç getirebilme ihtimali?

NTV’nin haberine göre yeni gümrük birliğiyle Avrupa’dan ikinci el araba ithal edilebilecek. Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Kurucu Ortağı Sinan Ülgen canlı yayında sadece otomobil değil, başka alanlarda da ekonomik olarak AB ile işbirliğimizin artacağını, örneğin konut kredisine Avrupa Bankalarından başvurulabileceğini açıkladı.

Müzakere edilecek yeni anlaşmanın ayrıntılarını Avrupa Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı Frans Timmermans açıklayacak. Şu anda birçok ürün Ab ülkelerine satılamıyor. Değişiklik, AB’ye gümrük kısıtlaması olmadan tarım, süt ve sanayi ürünlerini ihraç etmenin önünü açıyor. Düzenlemeyle 10 yılda Türkiye AB ticaret hacminin %50 artırılması amaçlanıyor.

Eğer müzakere gerçekleşirse, tarım ürünlerinin neredeyse hepsi Avrupa Birliği pazarına giriş yapabilecek. Türkiye, Avrupa Birliği’nin kamu ihalelerine katılma hakkına da sahip olacak. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki firmalar da Türkiye’de yatırım hacimlerini arttırabilecekler. Ayrıca ürünlerini hem AB pazarına hem de diğer ülkelere ihraç edebilecekler.

Türk iş dünyasının Avrupa’dan talepleri

Alman Dwelle’nin haberinde Türk iş dünyasının yeni dönemde Türk şirketlerin AB pazarlarına girişi konusunda yaşanan sıkıntıların aşılmasını talep ettiğine dikkat çekiliyor. İş dünyasının talepleri arasında Türk TIR’larına serbest dolaşım hakkının verilmesi, Türkiye’nin üçüncü ülkeler ile AB arasında yapılan serbest ticaret anlaşmalarına dâhil olmasının da bulunduğu belirtiliyor.

Müzakerede mutabık kalınırsa, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin onayına sunulacak. AB’nin 5. büyük ticaret ortağı olan Türkiye’nin 140 milyar avro ticaret hacmi var. Güncellemeyle bu rakamın 300 milyara çıkarılması hedefleniyor.