Fransa Başbakanı Jean Castex tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan ve yasallaştırılması için Ulusal Meclis’e gönderilen yeni yasa tasarısı ülkede polemiğe sebep oldu. Fransa’da sağlık krizi nedeniyle oluşturulan sağlık acil durum rejiminin sürdürülebilir olmasını öngören yasa tasarısıyla hükümetin bir « aşı pasaportu » oluşturmaya çalıştığını ileri süren merkez sağ ile aşırı sağ partileri sert tepki gösterdi.
Dün Başbakan Jean Castex tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulduktan sonra Ulusal Meclis’e gönderilen yeni bir yasa tasarısı sağ partiler başta olmak üzere Fransız muhalefetinin tepkilerine neden oldu. « Uzun vadeli sağlık acil durum yönetimi rejimi » adıyla kamuoyuna açıklanan yasa tasarısının « kişi hak ve özgürlüklerini kısıtlayacağını » dile getiren muhalefet partileri, hükümeti Covid-19 aşısını mecburi kılmanın yollarını aramak ve bir « aşı pasaportu » oluşturmakla suçladı.
Başbakan Castex tarafından açıklanan yasa tasarısı hükümete sağlık konusunda alınması gereken tedbirlerde rahat hareket etme kabiliyeti sunarken, en çok endişe uyandıran nokta aşı konusu oldu. Tasarıya karşı çıkan muhalefet parti üyeleri söz konusu yasanın kabul edilmesi durumunda hükümetin bazı durumlarda aşıyı mecburi kılacağını ileri sürdü.
Tasarının ilk maddesinde yer alan ifadelerin “aşı pasaportu” oluşturmaya yönelik olduğu iddia edildi
« Uzun vadeli sağlık acil durum yönetimi rejimi » başlığıyla sunulan yasa tasarısının ilk maddesinde « Başbakan gerek görürse, 1 ve 5. fıkralarda öngörülün önlemler çerçevesinde, kişilerin hareketlerine, ulaşım araçlarına veya belirli yerlere erişimlerine ve ayrıca belirli faaliyetlerini gerçekleştirilmesine ancak salgına karşı aşı veya iyileştirici tedavi dahil olmak üzere kişinin etkilenmediğini veya enfekte olmadığını tespit eden tarama testinin sonuçlarını sunmasına bağlı olarak karar verebilir » yer alan ifadeler en çok tepki çeken konu oldu. Tasarının ilk maddesinin Başbakan ve hükümete aşıyı belirli yerlere girebilmek veya belirli hizmetleri kullanmak için mecburi kılacağını ileri süren muhalif parti üyeleri, bu yasayla ülkede bir « aşı pasaportu » oluşturulacağını iddia etti.
Aşırı sağ Ulusal Birlik Partisi ile merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi yetkilileri hükümeti aşıyı mecburi kılmak için böyle bir yasa tasarısı hazırlamakla suçladı.
Gelen tepkiler karşısında suskunluğunu bozan hükümet sözcüsü Gabriel Attal, yeni yasa tasarısınının 1 Nisan 2021 tarihinde sona erecek olan sağlık olağanüstü hali sonrasına hazırlık amacıyla oluşturulduğunu söyledi. Attal sağlık krizleri karşısında sürdürülebilir bir yönetim şeklinin yasal çerçevede oluşturulmasının amaçlandığını ifade etti.
Daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşının Fransa’da kesinlikle mecburi kılınmayacağı yönünde güvence vermişti.kaynak haber posta fransa
Tags: Fransada Aşı Pasaport Tasarısı Tepki Aldı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.