Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çalışan ve yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye’ye gelen çok sayıda gurbetçi vatandaşın ‘dönüşü devam ediyor’…

Gurbetçiler sabah saatlerinde başlayan dönüş yolculuğunun ilk partisinde Kapıkule gümrük sahası icersinde yığılmalara neden oldular..

Yurt dışına çıkış yapmak için gelen gurbetçiler diğer alternatif sınır kapıları yerine kapıkule sınır kapısını tercih ediyorlar. Halbuki ‘ Türkiye’nin avrupaya açılan diğer sınır kapıları ‘İpsala ve Pazarkule bomboş. Yetkililer ‘ Gurbetçilerin diğer sınır kapılarınıda kullanmalarını tavsiye ediyorlar. 

Yetkililer ‘ Bulgaristan tarafının gönderilen araç sayısını kaldırabilecek kapasite de değil.
Gümrük işlemleri bitmiş olan araçlar ‘Bulgaristan tarafına geçiş yapmak üzere Kapıkule gümrük sahasında oluşturulan kulvarlarda bekletiliyor. Oluşturulan 7 kulvar sayesinde sıra haksızlıklarının önüne geçmeyi amaçlayan yetkiler araçları Bulgaristan tarafına yine sırayla göndererek sıkışıklıkları önlemeye çalışıyor.
Ortalama 2 ila 6 saat arasında bekledikten sonra Bulgaristan tarafına geçiş yapabilen gurbetçiler ise en çok sıcak havadan şikayetçi. Sıcak havanın özellikle araçların içinde bekleyen küçük çocukları etkilediğini belirten gurbetçiler her yıl aynı çileyi çekmekten usandıklarını ve çözüm konusunda yetkililerin Bulgaristan tarafı ile masaya oturup görüşmeleri gerektiğini söylüyorlar.

Uzun beklemelerin diğer bir nedeni ise ‘Bulgaristan tarafındaki işlemlerin ağır yapılması sebebi olarak ise uygulamaya konulan “altın göl” adı verilen dezenfekte ücreti alımı ve pasaportların girişte kontrollerinin yapılması ile İnsan kaçakcılığı ,na bağlı, son günlerde Suriyeli kaçak mülteci ler ve Afganlı lar Sınır kapasına dayanmış durumdalar. ‘ Bulgaristan tarafıda insan kaçırma olasılığına karşı araçlarda sıkı aramalar yapıyor, tüm bunlarda uzun kuyruklara ve uzun süre beklemelere neden oluyor.İnsan kaçakcılığı sade mülteciler tarafından yapılmıyor, malesef kendi insanımızda durumdan istifade etmek isteyenler çıkabiliyor,haliyle Tüm bu unsurlarda beklemelere ve uzun kuyruklara neden oluyor. Yurtdışına çıkış yapmak isteyen ‘Gurbetçilerimizin ‘ Kapıkule ‘de saatlerce beklemek yerine diğer sınır kapılarını kullanmalarında fayda var.

SilaYolu.com

Tags: DesignResponsiveSmartaddonsTemplates