Türkiye’de bakım sigortasından faydalananlara kötü haber.Almanya bakım sigortasını Türkiye için uzatmadı!

Almanya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların Türkiye’de yaşarken de Almanya’daki bakım sigortasından uzun süre faydalanmasına Federal Sosyal Mahkeme’den izin çıkmadı.

Federal mahkemenin basın dairesi tarafından Zaman’a yapılan açıklamada, konu hakkında bugün görülen davada hakimlerin sağlık sigorta kasası AOK Bayern’in haklı bulduğu bildirildi.

Mahkeme, “Türkiye’de altı haftadan fazla bir süre kalındığında ne iç yasalardan ne de Avrupa ve iki ülke (Almanya-Türkiye) arasındaki anlaşmalardan bakım sigortası parasının ödenmesi için hak doğmuyor” açıklaması yaptı.

Bakım sigortası hakkının, Avruğa Birliği (AB) ülkelerinde ve AB’nin anlaştığı üç ülke ve bir de İsviçre’de geçerli olduğu belirtildi. Türkiye ve AB arasındaki Ankara Antlaşmasından (Assozierungsabkommen) da bakım sigortası için bir hak doğmadığı kaydedildi.

Bir vatandaş, üyesi olduğu AOK sigorta şirketine bakım sigortasından Türkiye’de 6 haftadan daha fazla süre faydalanmak için başvuru yapmış, ancak sigorta şirketi bunu reddetmişti.

Bunun üzerine yerel mahkemelere giden vatandaş, istediğini alamayınca şikayetini Federal Sosyal Mahkemeye taşımıştı. Bugün saat 10:30 da başlayan davanın dosya numarası B 3 P 6/13 R-V.

BAYRAM AYDIN / MÜNİH

Zaman-Online.de