YURTDIŞINDA yaşayan emekli Türklerin araçları ile Türkiye’ye gidip uçak ile dönmelerine olanak sağlayan yasal düzenlemenin kötüye kullanıldığını tespit eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, operasyon ile 52 araca el koydu. Bakanlık mevzuata aykırı kullanım dolayısıyla araç sahiplerine 133 bin 779 lira ceza kesti. Bakan Nurettin Canikli, “Bu şekilde kullanılan araçların toplanması kararlılıkla sürdürülecek” dedi.

KİRALANIP SATILIYORLAR BAKAN Canikli,
söz konusu araçların yasak olmasına rağmen hak sahibi olmayan vatandaşlar tarafından kullanıldığını, kiralandığını, satıldığını ya da modifiye edildiğini belirtti. Bakan, “Yurda usulüne uygun getirilip çıkış sürelerini geçirilen araçlar cezaları kesildikten sonra sınır dışı ediliyor” dedi ve 7 gün 24 saat aralıksız çalışan Alo 136 hattı üzerinden kendilerine gelen ihbarların da değerlendirildiğini kaydetti.

EMEKLİLER DIKKATLİ OLMALI SÖZ

konusu uyarı Avrupalı Türkleri de yakından ilgilendiriyor. Emekli olan ve otomobilinin Türkiye’de kalmasına bir yıl izin verilenler, araçlarını akrabalarına teslim edip uçak ile geri dönebiliyor. Yasak olmasına rağmen Türkiye’deki yakınlar, otomobili kullanıyor veya kullanmalarına izin veriliyor. Süre geçirildiğinde söz konusu araç şüpheli duruma düşüyor, takip başlatılıyor. Ardından araç sınırdışı ediliyor ve sahibine yüklü para cezası kesiliyor. ANKARA