Almanya'nın Nürnberg şehri yakınları Erlangen'de yaşayan ve aslen Aksaraylı olan Ali Köksal, babası İbrahim Köksal ile birlikte Türkiye'nin yerli otomobilini Türkiye'den satın alarak Almanya'ya getirdi. 

Bu araç Avrupa'da şahıs üzerine kaydedilen ve Almanya plakası ile trafiğe çıkan ilk Togg otomobil olma özelliğini taşıyor. Togg sahibi Ali Köksal, otomobilin satın alınmasıyla başlayan ve Almanya'da  trafiğe kaydettirilmesine kadar olan süreci Silayolu.com editörü İbrahim Yırtmaz'a anlattı.

 

Erlangen'de pizza dükkanı işleten genç gurbetçi Ali Köksal, " Yerli ve milli otomobilin üretilmesinden dolayı bir Türk olarak gurur duyduğunu, aracı çok beğendiğini ve bu yüzden satın aldığını " söylerek yaşanan süreci okurlarmız için anlattı.

Köksal, satın aldığı Togg otomobili Türkiye'de bir internet sayfasında hususi olarak satıldığını gördüğünü sonra e-mail ile satıcı ile irtibata geçerek anlaştıktan sonra babası ile birlikte Türkiye'ye hareket ettiğini söyledi.

 

 

Türkiye sürecinde yapılan işlemler

Otomobili Kocaeli şehrinden satın alan Köksal, satıcı ile fiyat konusunda anlaştıktan sonra notere giderek alım-satım sözleşmesi yaptıklarını sonrasında satıcınında daha önce tercih ettiği sigorta acentesine giderek otomobilin uluslararası yollarda kullabilmesi için yeşil kart çıkardıklarını belirtti. 

Genç gurbetçi, otomobilin Türkiye ayağında satın alınmasına dair yaptıkları son adımın ise kendisi işletme sahibi olduğu ve hemen Almanya'ya geri dönmesi gerektiği için havayolu ile seyahat etmeden önce kendi üzerine satın aldığı aracı baba İbrahim Köksal'ın Türkiye'de sürebilmesi ve yurt dışına çıkarabilmesi için noter üzerinden vekâlet vermesiyle daha sonraki günlerde baba aracı Sıla Yolu üzerinden Almanya'ya götürdü.

 

 

 

Otomobil Almanya'da muayene (TÜV+Gutachten) yapıldıktan sonra trafiğe çıktı.

Köksal, Türkiye plakalı Togg'un, Almanya plakaya dönüştürülmesine dair süreci şu şekilde anlattı.

"Otomobili Türkiye plakası ile birkaç Ay Almanya'da sorunsuz kullandım. Sonra aracı muayene ettirmek için bir Tüv istasyonuna götürdüm. Araca 'Paragraf 21 Gutachten' denilen bir işlem yapıldı ve bu işlem için araca göre değişkenlik göstermekle birlikte bir defaya mahsus 500 avro ücret talep edildi".

 

 

Gerekli evraklar ve yükümlülükler

Köksal, Otomobilin Almanya plakası ile trafiğe çıkması için Türkiye'de noterde yapılan sözleşmenin yanı sıra "CoC sertifika" belgesininde araç muayenesi yapılırken ibraz edilmesi gerektiğini aksi taktirde işlemlerin yapılamıyacağını belirtti.

Bu işlemler sonrası araç Avrupa birliği dışında bir ülkeden getirildiği için internet üzerinden online olarak gümrüğe (Zoll Eimfuhranmeldung) kayıt edildikten sonra bu belge ve otomobile ait sigorta belgesi ile aracı trafiğe kaydettirmek için kabul ofisine (zullassungstelle) baş vurduğunu sonrasında bir plaka takarak yerli otomobili kullanmaya başladığını, araç için noter üzerindeki anlaşılan rakam üzerinden Alman devletinin %19 vergi talep ettiğini ancak bunu hemen değil, belirli bir süre içerisinde ödemekle yükümlü olduğunu belirterek, tüm gurbetçi vatandaşlarımıza bu yerli otomobilin satın alması konusunda tavsiyede bulundu.

Haber ve Fotoğraf: Silayolu.com

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının hukuki suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.