VİYANA – Bazı Avrupa ülkeleri Avusturya’ya seyahat uyarısı uygularken, bazıları uygulamadı. Bazı ülkeler ise kısmi seyahat uyarısı yaptı. Böylece ülkelere göre değişen 3 farklı seyahat imkanı var: 1. Giriş koşulsuz mümkün. 2. Negatif bir korona testi göstermeniz veya belirli bir süre karantinada olmanız gerekizor. 3. Giriş yalnızca belirli bir grup insana aitseniz mümkün olarak duyuruldu.

Ayrıca koşulsuz giriş, otomatik olarak seyahatin olabildiğince kolay olduğu anlamına gelmiyor, nedeni ise Avusturya’nın, Avusturya’ya dönerken birçok ülke ve bölge için seyahat uyarıları ve gereksinimleri de yayınlaması.

Temel olarak, Dışişleri Bakanlığı Avusturyalılara yurtdışındaki tüm acil olmayan ve gereksiz gezilerin yapılmaması çağrısında bulunuyor.

Son zamanlarda, birçok Avrupa ülkesi risk değerlendirmelerini ayrı bölgelere göre farklılaştırmakta, bu nedenle Avusturya eyaletleri çin artık farklı kurallar uygulanmakta. Şimdiye kadar Viyana, Tirol, Vorarlberg, Yukarı ve Aşağı Avusturya bu tür bölgesel seyahat uyarılarından etkilendi.

Arnavutluk

Avusturyalılar için giriş kısıtlaması yok. Ancak, Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir seyahat uyarısı geçerli. Bu, negatif bir Covid-19 testinin dönüşte sunulması veya ev karantinasının başlatılması gerektiği anlamına geliyor.

Andorra

Avusturyalılar için koşulsuz giriş. Dönüşte ise Pazartesi gününden itibaren negatif bir korona testi veya on günlük evde karantinaya alınması gerekiyor.

Belçika

Son 14 gün içinde Viyana, Tirol veya Vorarlberg’de bulunan kişiler için, Belçika’da bir PCR testi yapılmalıdır (yabancı testler genellikle tanınmaz) ve test sonucu negatif olsa bile 14 günlük karantina zorunlu. Belçika’ya girmeden önce çevrimiçi kayıt zorunlu. Bu, üç federal eyaletten birinde 48 saatten az kalanlar veya Belçika’da 48 saatten az kalacak kişiler için geçerli değil.

Bosna Hersek

16 Temmuz’dan beri, Avusturyalılar 48 saatten eski olmayan bir negatif korona testi sunmak zorundalar. Avusturya tarafından da bir seyahat uyarısı var, bu nedenle dönüşlerde de bir test veya karantina yükümlülüğü var.

Bulgaristan

Bulgaristan havalimanlarında ve ayrıca kara sınırı geçişlerinde, yolcular için sıcaklık ölçümlü sağlık kontrol istasyonları yapıldı. Vücut ısısı 37 santigrat derecenin üzerinde olan kişiler izole edilip karantinaya alınıyor veya tıbbi tedavi uygulanıyor. Aksi takdirde, Avusturyalıların ve diğer AB vatandaşlarının girişinde herhangi bir kısıtlama yok. Tersine, Avusturya’dan bir seyahat uyarısı geçerlidir.

Danimarka

Avusturya, Danimarka seyahat uyarıları listesinde yer almakta. Avusturya’dan Danimarka’ya giriş ancak meşru bir sebeple mümkün. Bu, mevcut bir istihdam ilişkisini, bir eğitim kursunu veya iş gezilerini içeriyor. Tatil amaçlı giriş mümkün değil.

Almanya

Viyana, Vorarlberg ve Tirol’den gelen yolcular varışta 48 saatten eski olmayan negatif bir Covid-19 testi göstermeli yada 14 günlük karantinaya girmeliler.

Son 14 gün içinde Viyana veya Vorarlberg’e gitmemiş olan yolcular, Viyana-Schwechat Havalimanı’ndan herhangi bir kısıtlama olmaksızın giriş yapabilirler. İşe gidip gelenler, transit (örneğin Alman köşesinde ve küçük Walsertal’dan) ve aile üyelerine bakmak, bir partneri veya çocukları ziyaret etmek, tıbbi tedavi ve diğer geçerli nedenler gibi aile meselelerine girerken de istisnalar var.

15 Ekim’den itibaren, şu anda Viyana ve Vorarlberg’i de içeren riskli bölgelerden kişilerin ülkeye girmeden önce dijital olarak kayıt yaptırmaları gerekmekte. Kayıt yükümlülüğüne uymayan herkes para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Estonya

Avusturyalılar girişte sağlık sertifikası göstermeli veya karantinaya girmeliç

Finlandiya

Avusturyalılar yalnızca istisnai durumlarda Finlandiya’ya girebilirler. Avusturyalıların turizm için ülkeye girmesine izin verilmiyor. Yalnızca: Finlandiya’daki öğrenciler, Finlandiya’da kalma hakkına sahip Finlandiya vatandaşlarının akrabaları, iş seyahatinde olanlar, diplomatlar, transit geçen kişiler. Ülkeye giriş yapanların genel olarak 14 gün kendi kendini karantina altına alma zorunluluğu var.

Fransa

Koşulsuz giriş. Ancak Avusturya, Paris bölgesinin daha büyük olduğu Ile-de-France ve Marsilya liman kenti ile Provence-Alpes-Cote d’Azur bölgeleri için bir seyahat uyarısı yayınladı. Pazartesi gününden itibaren bu bölgelerden dönerken test veya karantina şartı geçerlidir.

Yunanistan

Avusturyalılar ülkeye girmeden önce kayıt yaptırmalı. Kayıt olmadan giriş yapanlara 500 avro para cezası yada sınırdan geri çevirme var.

Girişte korona testi için rastgele seçilebilirsiniz. Bu durumda, test sonucu hazır olana kadar (yaklaşık 24 saat) kendi kendine izolasyona gitmeniz gerekir.

Büyük Britanya

Avusturya’dan gelen yolcular 14 günlük ev karantinasına girmek zorunda. İletişim bilgileri girişten önce çevrimiçi olarak sağlanmalı. Bu düzenlemelerin ihlali 1.000 £ ‘a (1.108.98 €) kadar para cezasına neden olabilir. Negatif bir Covid-19 testi, evde karantinaya alternatif değil.

İrlanda

Ülkeye girdikten sonra 14 günlük karantina zorunluluğu var

İzlanda

Ülkeye girmeden önce kayıt olma şartı ile birlikte 14 günlük karantina zorunluluğu var. Karantinaya alternatif olarak ülkeye girişte ücretli bir korona testi yapılabilir ve girişten dört ila altı gün sonra zorunlu ikinci bir ücretsiz test yapılabilir. İki test arasında bir karantina muhafaza edilmesi şart.

İtalya

Koşulsuz giriş. Yalnızca Apulia, Calabria, Sardunya, Sicilya bölgeleri için kayıtlar gerekmekte.

Kosova

Giriş koşulsuz, ancak Avusturya’da Kosova’ya bir seyahat uyarısı geçerlidir. Halkın bir maske takması ve iki metrelik bir mesafe kuralına uyması gerekiyor ve birçok şehirde gece çıkma yasağı uygulanıyor.

Hırvatistan

Koşulsuz giriş. Ancak, Avusturya’dan Hırvatistan’a seyahat uyarısı geçerli. Seyahat uyarısı olan diğer ülkelerde olduğu gibi (bakanlık ölçeğinde seviye 6) Avusturya’ya dönerken, 72 saatten eski olmaması gereken negatif bir PCR testini onaylayan bir tıbbi sağlık sertifikası sunulmalıdır. Bu tür bir kanıt sağlanamazsa, yolcuların 48 saat içinde bir test başlatması ve sonuç alınana kadar evde karantinaya girmesi gerekir.

Letonya

25 Temmuz’dan beri, Avusturyalılar yeniden 14 günlük bir karantinaya girmek zorunda kaldılar.

Lihtenştayn

Koşulsuz giriş.

Litvanya

Avusturyalıların 14 günlük karantina altında olması ve 72 saatten eski olmyan negatif bir Covid-19 testi sunulması gerekiyor. Negatif bir test, karantina gerekliliğini ortadan kaldırmaz.

Lüksemburg

Koşulsuz giriş. Lüksemburg Havalimanı’nda yolculara, doğrudan havalimanında veya tıbbi bir laboratuvarda yapılabilen bir Covid-19 PCR testi için birkaç gün geçerli olan bir kupon veriliyor.

Malta

Giriş için herhangi bir gereklilik yoktur. Avusturya’dan varışların yalnızca 14 gün önceden Avusturya’da veya güvenli olarak sınıflandırılan başka bir ülkede olması gerekir. Avusturya dışişleri bakanlığın web sitesinde, “Gelen tüm yolculardan, bağlantılarını takip etmek için kullanılabilecek bir ‘Halk Sağlığı Yolcu Bulucu Kartı’ ve son 2 hafta içinde riskli bir ülkede bulunmadıklarına dair bir beyan doldurmaları isteniyor.” bilgisi yer alıyor.

Moldova

Avusturya’dan gelen yolcular için karantina yükümlülüğü geçerlidir. Avusturya da bir seyahat uyarısı yayınladı.

Monako

Girişlerde herhangi bir kısıtlama yok.

Karadağ

Prensip olarak, Avusturyalılar ülkeye girmekte özgürdür, ancak ülkeye trafik ciddi şekilde sınırlandırılmış. Avusturya’dan seyahat uyarısı uygulanmakta.

Hollanda

Viyana ve Innsbruck’tan gelen yolcular, girişten sonra 10 gün ev karantinasına girmek zorunda. Hollanda’ya gelmeden önce veya sonra negatif bir PCR testi bile bu belirlemeyi iptal etmez. Sadece Viyana veya Innsbruck havalimanları üzerinden seyahat eden ancak bu şehirlerde kalmamış kişiler karantinadan etkilenmez.

Kuzey Makedonya

Koşulsuz giriş, ancak Avusturya’ya dönerken etkileri olan bir seyahat uyarısı yürürlükte.

Norveç

Avusturyalılar, ülkeye girdikten sonra 21 Ağustos’tan bu yana on günlük karantinaya girmek zorunda.

Polonya

Herhangi bir kısıtlama yok.

Portekiz

Yalnızca Madeira ve Azor adalarında, girişte sunulmak üzere üç günden eski olmayan bir negatif korona testi veya tesise varışta bir test yapılması gerekiyor. Avusturyalılar için anakaraya giriş kısıtlaması yok. Pazartesi gününden itibaren, Avusturya’dan gelen seyahat uyarısı yalnızca Lizbon ve Norte bölgeleri için geçerli olacak. Bu bölgelerden dönerken test veya karantina şartı uygulanacak.

Romanya

Şu anda Avusturyalılar için herhangi bir giriş kısıtlaması yoktur. Ancak Avusturya, Romanya için bir seyahat uyarısı yayınladı.

Rusya

“Yalnızca Rusya’da makine ve teknik ekipman bulunduran yabancı uyruklular; Rus vatandaşlarının eşleri; diplomatlar; kilit işçilerin girmesine izin verilir ve sınırı geçerken 72 saatten daha eski olmayan bir korona testini İngilizce veya Rusça olarak geçmeleri gerekir. Rusya Federasyonu için Avusturya’dan bir seyahat uyarısı geçerlidir.

San Marino

Koşulsuz giriş.

İsveç

Koşulsuz giriş. Avusturya’ya dönerken bile 28 Eylül’den itibaren herhangi bir gereklilik yoktur.

İsviçre

14 Eylül’den bu yana, Viyana’dan gelen gezginler için on günlük bir karantina uygulanıyor. 28 Eylül Pazartesi günü Yukarı ve Aşağı Avusturya eklenecek. Yönetmelik, son on gün içinde 24 saatten fazla Viyana’da bulunan tüm kişiler için geçerli. Bu kişiler ayrıca iki gün içinde kanton makamlarına rapor vermeli ve talimatlarını yerine getirmek zorundalar. Cevap verilmediği takdirde para cezası alma riskini oluşur. Negatif bir test sonucu, karantina gerekliliğini iptal eder. Yine de İsviçre üzerinden seyahat etmesine izin verilmekte. İş gezileri, tıbbi geziler, yük taşımacılığı vb. için başka istisnalar da var. Giriş Avusturya’nın diğer bölgelerinden gelen yolcular için koşulsuz.

Sırbistan

Neredeyse hiçbir koşul yok: Yolcular, tüm sınır geçişlerinde Covid-19 enfeksiyonu belirtileri açısından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor, Pandeminin ülkede yayılmasını önlemek için alınan önlemler hakkında İngilizce ve Sırpça yazılı bir sağlık uyarısı gelenlere veriliyor. Ancak Bulgaristan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya veya Romanya üzerinden seyahat edenler, iki günden eski olmayan negatif bir Covid-19 testi sunması gerekiyor. Aynı zamanda, Avusturya’dan bir seyahat uyarısı uygulanmakta ve bu nedenle geri dönüşlerde bir test veya karantina yükümlülüğü uygulanır.

Slovakya

Koşulsuz giriş. Slovakya, korona krizi sırasında giriş yönetmelikleriyle vatandaşlığa göre değil, girişten önceki 14 gün içinde ikamet / ikamet yerine / yerlerine göre ilerlemektedir. Bu nedenle, genellikle resmi olarak her Avusturya vatandaşının ülkeye sorunsuz bir şekilde girmesi söz konusu değil. Giriş yapmak isteyen kişilerin önceki 14 gün içinde Avusturya’da veya Slovakya tarafından güvenli olarak sınıflandırılan başka bir ülkede kalmış olmalı. Ülkeye girmeden önceki son 14 gün içinde güvenli olarak sınıflandırılmamış bir ülkede bulunmuş kişiler, yetkili sağlık departmanına bildirmeli, kendileri ve hane halkı üyeleri, Covid-19 testi sonucu çıkana kadar ev izolasyonuna girmek zorunda.

Slovenya

Avusturya’dan giriş, Avusturya’da asıl veya ikincil ikametgahı olan kişiler için koşulsuz.

İspanya

Ülkeye bir havaalanı veya liman üzerinden girmeden önce kayıt olmanız gerekmekte. Karada durum böyle değil. Ancak Avusturya, İspanya anakarası ve Balear Adaları (Mallorca, Menorca, İbiza ve Formentera) için bir seyahat uyarısı yayınladı. Yalnızca Kanarya Adaları’ndan geri dönen kişiler test veya karantina şartından muaf tutuluyor.

Çek Cumhuriyeti

Avusturyalılar için temelde giriş koşulsuz, ancak, Prag bölgesi için Avusturya’dan seyahat uyarısı var. 28 Eylül itibariyle, Çek başkentinden dönerken, bir karantina yükümlülüğü veya zorunlu bir negatif Covid-19 testi sunulması geçerli.

Türkiye

Ülkeye giren kişiler sağlık muayenesine tabi tutuluyor. Covid-19’dan şüpheleniliyorsa ücretsiz PCR testi yapılıp, test sonucu pozitif ise ilgili kişi özel olarak belirlenmiş bir hastaneye tedavi için götürülüyor. Hemen dönüş yolculuğuna izin verilmiyor. Avusturya bir seyahat uyarısı yayınladı.

Ukrayna

Ağustos ayının sonunda hükümet, 28 Eylül’e kadar geçerli olan yabancılara giriş yasağı çıkardı. Ukrayna vatandaşlarının yakın akrabaları, öğrenciler, oturma izni olan kişiler, bir kültür kurumunun daveti üzerine kültür çalışanları ve tıbbi tedavi için gelenler için istisnalar var. Avusturya da bir seyahat uyarısı yayınladı.

Macaristan

Yabancılar için yine giriş yasağı var. İş seyahatinde olanlar ve işe gidip gelenler için istisnalar var. Turist gezilerine izin verilmiyor.

Vatikan

İtalya’ya paralel koşulsuz giriş.

Beyaz Rusya (Beyaz Rusya)

Avusturyalılar için giriş temelde koşulsuz ancak, çok sayıda uçuş askıya alındı ve kara girişi kısıtlandı. Korona salgınının yanı sıra, Beyaz Rusya şu anda siyasi bir kriz yaşıyor: Muhalefet tarafından manipüle edilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana, uzun vadeli hükümdar Alexander Lukashenko’nun otoriter rejimine karşı protestolar yapıldı. Korona durumu nedeniyle Avusturya’dan seyahat uyarısı uygulanıyor.

Kıbrıs

28 Ağustos’tan bu yana, Avusturya’dan gelen gezginler Kıbrıs’a girerken 72 saatten eski olmayan negatif bir PCR testi sunmak zorunda. Adanın kuzeyindeki Türk kesimiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı, “DİKKAT! Avusturyalı turistlerin uluslararası alanda tanınmayan ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sınır çizgisi üzerinden girişi mevcut COVID-19 salgını nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar yasaklandı.”

Tags: Avrupa ülkelerinde Avusturyalılar için seyahat koşulları