Her yıl milyonlarca gurbetçi vatandaşımızın Türkiye'ye gitmek için tetcih ettiği, sılayolu diye adlandırılan karayolunda gümrük kapılarında karşılaştıkları gümrük mevzuatına aykırı veya yasa dışı transferlerin gerçekleştiği vakâların haberlerini siz değerli okurlarımızla paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Fakat yaşanan son olay  her ne kadar sılayolunda yaşanmasada, belkide 'bir ilk' olması hasebiyle  gurbetçi vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

 

 

Almanya'nın Hamburg kenti ve Schleswig-Holstein eyaletinde bulunan Kiel kentinde değeri 103 milyon dolar olan sahte dolar banknotları ele geçirdi.

Kiel Eyaleti Kriminal Soruşturma Dairesi'nin Cuma günü yaptığı açıklamaya göre sahte banknotlar Schleswig-Holstein eyaletinin Jübeck kentinde ve Hamburg'da üç konut ve iş yerine yapılan baskınlar sırasında ele geçirildi.

Müfettişlere göre, aramalar sırasında görevliler, "Türkiye'den bir toptancıdan" geldiğine inanılan 75 kutu sahte dolar banknotu içeren dört palete rastladı. Söz konusu toptancının, Jübek'teki şirketlerinden birini "ABD'ye sevkiyat için geçici depolama tesisi" olarak kullandığı belirtiliyor. Bu yöndeki bilgi ABD güvenlik makamlarından geldi.

 

Sözde film parası

Sahte para, film parası ya da prop kopyası olarak adlandırılan, yani yakından incelendiğinde sahte olduğu anlaşılabilen taklitlerdi. Ancak Bundesbank ve ABD makamları bu paraları gerçek parayla karıştırılmaya uygun olarak sınıflandırdı. Bu nedenle üretim ve dağıtımın cezai bir suç teşkil ettiği belirtildi.

Cezai soruşturma departmanına göre sanık, diğerlerinin yanı sıra, iki ihracat şirketinin genel müdürüdür. Bir sözcüye göre, tutuklama gerekçesi olmadığı için gözaltında değildi. Flensburg savcılığı zanlıyı para sahteciliği şüphesiyle soruşturuyor ve geçen hafta evinde arama yapıldı.

Kaynak ve Fotoğraf : Krone.at