Almanya’da özellikle Türkiye kökenli göçmenlerin merakla beklediği ve çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni vatandaşlık yasası Federal Meclis’te onaylandı. Yasa gelecek nisan ayından itibaren yürürlüğe girecek. 

Almanya’da özellikle Türkiye kökenli göçmenlerin merakla beklediği yeni vatandaşlık yasası Federal Meclis’te onaylandı. Sosyal demokratlarla (SPD), Yeşiller ve hür demokratlardan (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin hazırladığı yasa 382 Milletvekilinin onayı ile meclisten geçti. Yasaya 234 milletvekili ret oyu verdi, 23 milletvekili ise çekimser kaldı. Yeni yasa Eyaletler Meclisi onayından sonra gelecek Nisan ayından itibaren yürürlüğe girecek.

 

ÇİFTE VATANDAŞLIK MÜMKÜN

Daha önceleri sadece özel şartlarda mümkün olan çifte vatandaşlık yeni vatandaşlık yasasına göre mümkün olacak. Yasa Alman vatandaşlığı alanların eski vatandaşlıklarını bırakma mecburiyetini kaldırarak çoklu vatandaşlığa müsade ediyor.

 

İKAMET ŞARTI 5 YILA İNDİ

Almanya’da yasal olarak 5 yıl ikamet eden ve kendi geçimini temin edebilen göçmenler Alman vatandaşlığına geçebilecek. Vatandaşlık için daha önceleri Almanya’da 8 yıl ikamet şartı bulunuyordu.

Bu arada, çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düştü.Öte yandan yasanın yürürlüğe girebilmesi için Eyaletler Meclis’inde de onaylanması gerekiyor.

 

ALMANYADA DOĞAN ÇOCUKLAR DA ALMAN VATANDAŞI OLACAK

Yeni vatandaşlık yasasına göre ebeveynlerinden birisinin yasal olarak Almanya’da 5 yıl ikamet olması durumunda, Almanya’da doğan çocukları Alman vatandaşlığını alabilecek. Bu çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyabilecek.

 

ALMAN VATANDAŞLIĞI KAYBEDİLMEYECEK

Daha önceleri, izinsiz olarak başka bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı otomatik olarak düşüyordu. Yeni yasayla birlikte, çoklu vatandaşlık yolu açıldığı için bu durumda Alman vatandaşlığı kaybedilmeyecek.

 

YAHUDİ KARŞITLI VATANDAŞLIK ALMAYA ENGEL OLACAK

Yeni yasa ile Yahudi ve düşmanlığı, ırkçılık ve insanlık dışı eylemleri tespit edilen kişiler de vatandaş olamayacak.

 

YASANIN ÖNEMLİ MADDELERİ ŞÖYLE:

 

• Almanya’da vatandaşlık için gereken ikamet süresi mevcut sekiz yıldan beş yıla indi.

• “Özel entegrasyon katkıları” kapsamında, gönüllü çalışma, özellikle iyi okul, meslek nitelikli veya işiyle ilgili başarıları olan kişiler üç yıl sonra vatandaşlığa alınacak.

• Vatandaşlık almak isteyenler, önceki vatandaşlıklarını bırakmak zorunda kalmayacaklar.

• 1974’ten önce Federal Almanya Cumhuriyeti’ne veya 1990’dan önce eski Doğu Almanya’ya giriş yapmış olan misafir işçiler ve sözleşmeli işçiler vatandaşlığa kabul sınavına girmeyecek. Bu kişilerin Almanca dil becerilerini kanıtlamaları yeterli olacak.

• Nazi zulmü ve özellikle Yahudi yaşamının korunmasına olan sorumluluğuna bir bağlılık göstermek gerekecek.

• Vatandaşlığa geçmen isteyenler, ‘Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerin’ anayasanın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığını ve özgür demokratik temel düzenini ihlal ettiğini beyan edecekler

• Antisemitik veya ırkçı suçlar işleyen kişilerin vatandaşlık başvurusu reddedilecek.

• Kendi geçimini sağlama şartı da vatandaşlık için söz konusu olacak.

Kaynak  camiahaber.com