Almanya’nın Chemnitz şehrinde bir Alman’ın öldürülmesinin ardından ırkçılar yabancı avına çıktı. Yakaladıkları göçmenleri döven ırkçılar, bazı kişileri esir aldı.
Almanya’nın Chemnitz kentinde bir Alman vatandaşın, bir Irak’lı ile bir Suriyeli tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından sokaklarda “yabancı avı” başlatıldı. Aşırı sağcılar, sokakta yakaladıkları yabancılara saldırdı.
Eğlence yerine kavga
Her şey, cumartesi gecesi geç saatlerde kentte düzenlenen bir şenlikte iki grup arasında kavga çıkmasıyla başladı. Kavgada yaralanan 28, 33 ve 35 yaşlarındaki üç kişi hastanelik oldu. Bıçaklandığı belirlenen 35 yaşındaki bir Alman, hastanede can verdi. Ölen kişinin bir kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia edildi ancak bu doğrulanmadı. Olaydan kısa süre sonra yabancı karşıtlığından prim yapma peşindeki aşırı sağcı AFD Partisi 100 kişiyle bir protesto gösterisi düzenledi.
Irkçılar sokağa indi
Bu ırkçı mesaj başlı başına bir sorunken, sahneye “Kaotic Chemnitz“ adlı aşırılar grubu çıktı. Bu gruptan, “Kentimizin kime ait olduğunu gösterelim“ diye başlattığı çağrıya kısa sürede yüzlerce kişi katıldı ve kent merkezinde toplananların sayısı 1000’i buldu. “Yabancıları burada istemiyoruz”, “Siz, bize ait değilsiniz”, “Yabancılar dışarı“, “Halk biziz“ sloganları atan grup sokaklarda terör estirmeye başladı ve önlerine gelen yabancılara saldırdı. Bazı yabancılar darp edildi, bazıları elleri kolları tutularak hareketsiz hale getirildi ve küfürler edildi.
Hükümet: Kabul edilemez
Olaylar büyürken Alman Hükümet Sözcüsü Stefften Seibert, “Sorumlular adalete teslim edilecek ve bu olayları polisimiz tüm gücüyle aydınlatacak. Chemnitz’den gelen bazı görüntülerin hukuk devletimizde bir yeri olamaz. Hükümet ve demokrasiye inanan siyasetçiler olarak kamuoyuna şunu açıkça söylememiz gerekiyor; Yabancı kökenli insanlara karşı sürek avı ya da sokakta kin ile nefret amaçlı bir araya gelmeler, kin ve nefret yayma girişimleri asla kabul edilemez. Hükümet olarak bu davranışları sert şekilde kınıyoruz ve toplumumuzda asla yeri olmadığını vurguluyoruz“ dedi.
Polis takviyesi yapıldı
Olayların bastırılması için çevre kentlerden ve federal polis düzeyinde yardımlar gelirken, Federal İçişleri Bakanlığı da, tüm güçleriyle her şeyi kısa sürede çözeceklerini duyurdu. Kentin SPD’li Belediye Başkanı Barbara Ludwig, olayların çok ürkütücü olduğunu belirterek, “Bir grubun kentin sokaklarına inip insanları tehdit etmesi korkunç bir şey” dedi. Olaya Saksonya Eyaleti Başsavcılığı el koydu ve tüm sorumlularla ilgili soruşturmayı genişletti.
İki yıl önce kurulan, Aşırılıkla Mücadele Merkezi Özel Birimi de (ZESA) olayları aydınlatmak için göreve başlatıldı. Bazı aşırı sağcıların “Heil Hitler“ diye nazi selamı verdikleri de belirtildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.