04/04/2021 Tarihinde Almanyanın Dortmunt şehrinden Sezai Koç ile beraber başlayan Adım adım sılayolu 2021 birinci etabını sağ salim tamamladık.

Yolculugumuzun ilk günü Almanya içinde geçti günlerden pazar olması sebebi ile yollar çok sakindi Dortmunt Frankfurt arasında yer yer ufak tamiratlar var ve her tamirat bölgesinde Radarlar var bunlara dikkat etmek gerekir.

Frankfurtdan sonra yollarda çok yogun tamiratlar var sezonda burda yogun kuyruklar oluşabilir. Münihten sonra yollar güzel kayda deger bir tamirat falan yok

Avusturya gümrügünde kontrol var polis memurları nereye gittiginizi soruyor biz transit geçecegimizi söyleyince bizden test sormadılar ve rahat geçtik. Avusturyada pandemi dolayısı ile şehirlere girmek yasak bizim gazeteci kimligimiz oldugu için biz Salzburgun içine girdik çünki Başkonsoloslukta randevumuz vardı.

Samimi bir ortamda geçen Başkonsolos görüşmemizde çok güzel bir uygulama başlattıklarını gördük, konsolosluk içine yerleştirdikleri bir otomatla gargara yöntemi pcr testi yapıyorlar ve bir günde sonuç e mail inize geliyor ve bu hizmet sadece 60€

Avusturyada yollar güzel fazla bir tamirat yok. Biz Graz üzeri devam ettik ve Grazda otoyola çok yakın olan bir gurbetçimizin Restorantına ugradık My Kentt çok temiz ve güzel yemekleri var tafsiye ederim. Ordan geceyi geçirmek üzere Zagrebe dogru yola çıktık.

Yaz günü gibi hava ile girdigimiz Hırvatistanda sabah kar yağışı ile uyandık

Hırvatistana girerken transit geçecegimiz için test sormadılar ve 12 saatde terketmemiz gerekiyor. Bizim Büyük Elçilikte Randevumuz oldugu için 12 saati geçirdik bu yaptıgımız ihlaller bir nevide sonucuçlarını tecrübe edip sizlerle paylaşmaktı. Hırvatistanda da yollarda kayda deger bir tamirat falan görmedik, Rahat bir şekilde Hırvatistanı çıktık gümrüge geldigimizde neden 12 saati geçirdigimiz bize soruldu bizde basın mensubu oldugumuzu ve TC Zagrep Büyük Elçiliginde çekim ve röportaj yaptıgımızı söyledik bu nedenle bir cezai işlem uygulamadılar.

Sırbistan girişte Aracımızı aramak için kenara çektiler Armaya gelen memura Basın ve tv ci oldugumuzu söyleyince aracımızı aramadan geçmemize izin verdiler. Şunuda söylemeden geçemiyecegim kesinlikle Sırba girişte yanınızda fazla para ve ziyney eşyası bulundurmayın nereye saklarsanız saklayın yeni teknoloji xray cihazı ile anında buluyorlar.

Sırbistanda ilk petrolden 3gb 3€ ya veya 10gb 5€ ya internet kartı almanızı tadsiye ederim kendi verilerinizi kullanırsanız size çok pahalıya mâl olabilir.

Sırbistanda sadece Belgrat Niş Arasında bir yerde tamirata denk geldik ve mola ve gecelemek için Bosphorus otelde konakladık

Otel sahibi Makedonya asıllı bir Türk aileye ait çok temiz ve güzel bir otel personelde Türkçe biliyor hemen otoyolun kenarı burayıda size tafsiye ederim.

Niş den sonra yeni otoyolu kullanarak Gümrüge ulaştık normalde Sırbistanıda 12 saatde terketmemiz gerekiyordu ama herhangi bir şey demediler gümrükte görevli Türk Polisleri ilede görüştük ve ayak üstü biraz sohbet ettik.

Bulgaristanda diger Ülkeler gibi transit geçişlerde test istemiyor. Gümrükten geçtikten hemen sonra otoyol yapımı var ve yönlendirdikleri yol çok bozuk lütfen burdan geçerken çok yavaş ve dikkatli geçin çukurlar lastik ve cantlarınıza zarar verebilir bilhassa bir köyün içinden geçiliyor yol aşırı derece bozuk bu yol tahmini 7 km falan sürüyor ondan sonra bitmiş olan otoyola baglanıyor ondan sonra yollar güzel yollarda sabit ve seyyar radarlar var özellikle son 150 km de daha çok .

Birde sizlere tafsiyem yol güzergahınca ödemelerinizi kartla yapın kart makinası bozuk derlerse nakit paranızın olmadıgını ve ödemeyi adresinize gönderilmesini isteyin arızalı olan makina anında çalışmaya başlar.

Ve nihayetinde Kapıkule

Kapıkuleye geldigimizde fazla bir araba yoktu sıraya girdigimizde bize önce test kontrolü yaptırmamızı söylediler bizde test imizin olmadıgını söyledik bize birer evrak imzalatarak kalacagımız adreste 10 gün karantina yazdılar Türkiyeye girdikten sonraki yaptıracagınız test sizi karantinadan kurtarmıyor. Gümrük işlemlerinden sonra kalacak oldugumuz Edirne Şimşek otele geçtik.

İnşAllah yeni bir yazı ile sizlere dönüş yolculugunuda anlatacagım

Sılayolu.com

Editör Etem Altın