SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyon hükümetinin milletvekilleri tasarı lehinde oy kullanırken, Sol Parti çekimser kaldı, Birlik Partileri (CDU/CSU) ve AfD ise karşı oy kullandı. Tasarının şimdi mart sonunda yapılacak bir sonraki oturumda Eyaletler Meclisi’nde onaylanması gerekiyor.

Deutschlandticket (Almanya Bileti) adı verilen 49 Euro değerindeki biletler 3 Nisan’dan itibaren satılmaya başlanacak, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak. Ancak Alman Şehirler ve Kasabalar Birliği’nden Helmut Dedy, 2024 yılına kadar biletin geleceğinin şimdiden sorgulanmaya başlandığı uyarısında bulunurken, “Siyasi olarak belirlenen bu fiyat, eğer öyle olmasını istiyorsanız akıllıca. Ancak bunun finanse edilmesi gerekiyor. Federal hükümet ve aynı zamanda eyaletler, bunun bir fiyaskoyla sonuçlanmaması için 2023’ten sonra da somut finansman taahhütlerinde bulunmalı” dedi.

CDU/CSU UYGULAMAYI ELEŞTİRDİ

SPD’nin Ulaştırma Komisyonu Başkanı Dorothee Martin, ayrılacak maddi kaynak konusunda net konuşmak istemedi ancak “Şu anda federal hükümetten ve eyalet hükümetlerinden ayrı ayrı 1.5 milyar Euro aldık. Şimdi bekleyip satış rakamlarının ne olduğunu görmemiz gerekiyor. Eğer rakamlar federal hükümetin ve eyaletlerin bir şeyler eklemesi gerektiğini gösteriyorsa, kesinlikle bir uzlaşma yolu bulacağız. Bunun için çalışıyoruz” diye konuştu.

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Ulaştırma Politikası Sözcüsü Thomas Bareiss ise ‘Deutschlandticket’in dürüst bir şekilde hesaplanmadığını belirterek eleştirdi. Bareiss, bu durumun ulaştırma kamu şirketleri ile bunları işleten eyalet ve belediyeler arasında belirsizliğe neden olduğunu kaydederken, federal hükümetin geri adım atmasından ve artık finansman garantisi vermemesinden büyük endişe duyulduğunu söyledi.