DOLAR 35,9394 0%
EURO 37,4630 0.28%
ALTIN 3.313,370,84
BITCOIN 3544532-0.78205%
ETARENTACAR
E.T.A RENT A CAR
ETA Türkiyeyolyardimi
TATİLDE GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT
26 okunma

TATİLDE GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT

29 Mayıs 2017 03:00
TATİLDE GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT
0

BEĞENDİM

E.T.A Türkiyeyolyardimi.com

Tatilde hangi belirtileri fark ettiğimizde hemen vakit kaybetmeden doktara gitmeliyiz! Aşağıda açıklayacağımız belirtilerden bir kısmı veya tamamını yaşarsanız, zaman kaybetmeden yardım isteyin.

Özellikle çocuklar ve yaşlıların risk grubunu oluşturduğu güneş çarpması, yazın tatilde beklide en sık karşılaşılan rahatsızlık. Ayrıca diyabet, tansiyon ve kalp hastalıkları olanlarla aşırı alkol kullananlarda bu risk daha da yükseliyor.

Cepnet

Güneş çarpması, asla hafife alınmaması gereken çok ciddi bir sağlık sorunu. Rahatsızlık vücut sıcaklığının 41,1 dereceyi geçerek sinir sistemi bozukluğuna yol açması şeklinde açıklanıyor. Özellikle hastanın şuurunda bulanma ve görmede zorlanma gibi durumlara neden olmuşsa, zaman kaybetmeden tıbbi müdahale gerekiyor. Bu yapılmadığı taktirde hasta önce komaya, ardından kalıcı nörolojik sorunlara veya hastanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor.

Güneş çarpmasının en önemli belirtisi, vücudun kendi ısısını ayarlama sistemi bozulduğu için ateşin 40-41 derecelere yükselmesi. Bunun yanı sıra tansiyon düşüklüğü, nabızda hızlanma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, ağrılı kramplar, kalpte ritm bozukluğu, baş ağrısı, kusma-ishal, huzursuzluk, havale, terleyememe, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler güneş çarpmasının en önemli belirtileri arasında yer alıyor.

Güneş çarpmasına maruz kalan kişilere zamanında doğru müdahale edilmezse sonuç ölüm olabiliyor anladığımız kadarıyla. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ne yapılmalı Mevsim şartlarına uygun, vücudun sıcaklığının yükselmesini etkilemeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin. Geniş kenarlı şapkalar takın. Kaliteli güneş gözlüğü kullanın. Susamanızda gün içinde bol su tüketin, vücudu susuz bırakmayın.

Gün içinde alkolden uzak durun.

Sindirimi zor besinler yerine hafif şeyler yiyin.

Ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında, güneş altında kalmaktan kaçının.

Vücut ısısını dengelemek için sıkça duş alın.

Peki, güneş çarpması yaşayan birine nasıl yardım edebiliriz?

İlk önceliğiniz, hastayı sıcak ortamdan uzaklaştırın.

Şuuru kapalı ise acil olarak hastaneye götürün.

Eğer şuuru açıksa:

Üzerindeki kıyafetleri onu rahatlatacak şekilde gevşetin veya gerekirse çıkarın.

Vücut ısısını düşürmek için soğuk kompres uygulayın.

Hasta kendinde ise sıvı içirmeye çalışın ve bir sağlık kuruluşuna ulaştırın.

Haber: SılaYolu.com

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.