Uzun süredir gündemde olan aşı pasaportu ile Almanya’da yeni gelişmeler var. Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre Almanya, daha önce’ eşitsizlik yaratır’ diyerek olumsuz baktığı aşı pasaportuna onay vermeye hazırlanıyor. Başbakan Merkel, “Yeterli miktarda aşı olduktan sonra, aşılanmış kişilerin bazı konularda tercih edilebileceğini düşünüyorum. Eğer, aşı istemiyorsanız, bazı şeyleri yaşayamayacağınızı da söylemek isterim” dedi.
Almanya, aşılananlara corona kurallarının geçerli olmadığı, aşı yaptırmayanların veya direnenlerin ise, corona kurallarına uyarak, “kısıtlı haklardan” yararlanabileceği şeklinde bir sistem düşünüyor.
Aşı olmayanlar kısıtlamalara tabi olacak
İlk gelen bilgilere göre büyük toplantılar, partiler, düğünler kalabalık eğlence yerleri, düğünler gibi etkinlikler, sadece aşı yaptıranlara açık olacak. Aşı yaptırmayanlar, buralara katılamayacak. Hukuksal sorun da olmayacağı açıklandı.
Alman Otel ve Restoranlar Derneği Başkanı Ingrid Hartges, “Sadece aşı olanların, restoran, otel veya etkinliklerden faydalanması mantıklı” dedi. Ancak, şu anda aşı pasaportu gösterip göstermeme zorunluluğunun nasıl olacağını bilmediklerini, bunun toplumun büyük kesimi aşılandıktan sonra mümkün olabileceği belirtildi.
Konser ya da etkinliklere bilet satan Eventim, organizatörlerin sadece aşılı kişilerin, konserlere veya etkinliklere katılmasına izin vermesini istiyor. Eventim patronu Klaus-Peter Schulenberg yaptığı açıklamada, “Yeterli aşı varsa ve herkes aşılanabiliyorsa, organizatörler aşıyı etkinlikler için giriş şartı haline getirebilmeli” dedi. Bu durumda, bilet satılırken, aşı pasaportu talep edilebilecek.
Eski seyahat hakkını kullanacak
Turizm ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılması için, benzer formül düşünülüyor. Bild gazetesine açıklama yapan Turizmciler Derneği Genel Müdürü Norbert Kunz, “Güvenli seyahat için vaka sayısının düşmesi lazım. Aşılama, test, temas, hijyen önlemleri ile birlikte bu mümkün olabilir” dedi.
Ösel işletmeler reddedebilir
Aşılanan kişinin, aşılanmayanlara oranla bir avantajının olmasının hukuksal yönü halen tartışılıyor. Hukukçular, “Özel işletmeler, aşılanmamış, aşı pasaportu olmayan kişileri reddedebilir. Bunun sorun çıkaracağını sanmıyoruz” diyorlar. Devlet ve kamu hizmetinde ayrımcılık olmadığı sürece, aşılananların haklardan sınırsız yararlanmasında bir sorun görülmüyor.
Dijital pasaporta adım adım
Avrupa Birliği hem birlik içinden hem de birlik dışından geleceklere “aşı pasaportu” şartını şubat sonu ya da mart ayında yeniden gündeme alacak. Eğer, yeterli sayıda kişi aşılanmışsa, bu durumda aşı pasaportu şartı getirilecek. AB vizesi, aşı şartına bağlanacak. Türkiye’den vizesi olanlar, bu olmadan AB’ye giremeyecek. Girebilse bile o zaman, test-karantina kuralları geçerli olacak.
Avrupa Birliği komisyonu, vatandaşlara daha fazla özgürlük vermek adına 1 Haziran’dan itibaren “Dijital yeşil pasaport”u uygulamasının başlayabileceğini açıkladı.
Bu pasaportla birlikte vatandaşların daha rahat seyahat edebileceğini savunulurken, pasaportta şu bilgilerin yer alacağı belirtildi:
Aşı sertifikası, test sertifikası (PCR veya antijen) ve iyileşme sertifiası.
Diğer yandan, Avusturya, yeşil pasaport sisteminin AB’ye nazaran Nisan ayında başlatılması için çalışmaların hızlandırıldığını açıkladı.
Tags: Almanya aşı pasaportuna onay vermeye hazırlanıyor