Türkiye’ye girş yaptıktan sonra mutlaka HGS kart veya etiketini alın.HGS Kart veya etiketini,Kapıkule veya İpsala sınır kapısındaki postanelerden ve HGS satış noktalarından alabilirsiniz.
Biz size HGS Kart almanızı öneririz.HGS Kart veya etiketi ücreti 35 lira,bunun 5 lirası kart ücreti, 30 lira da kredi bakiyenizdir.
Kara yollarına ait KGS kartınızı Bulunduğunuz ildeki
Karayolları Şube Müdürlüğüne iade ederek , eski bakiyenizi yeni alacağınız HGS etiketinize veya kartına aktarabilirsiniz. Eğer KGS’nizi banka aracılığı ile aldıysanız bankanız ile irtibata geçip yeni HGS alabilirsiniz. ve yine PTT şubelerinden HGS alırken eski KGS bakiyenizi 31.12.2013 tarihine kadar aktarabilirsiniz.
HGS ‘ye dolum işlemi PTT’lerde veya HGS satış noktalarından yaptırabilirsiniz.Araba ruhstanıda mutlaka yanınızda bulundurunuz.
Etiketler nereye yapıştırılacak?
HGS etiketi üzerinde sarı ve beyaz kısmı olduğuna dikkat edin,Sarı ksımını içerden ön camın sol üst kısmna yapıştırmanız gerekiyor.Barkod olan beyaz bölümüde saklamalısınız.Zira dolum yapmak istediğinizde Barkod bölümünü aracınızın ruhsatı ile beraberinizde götürmeniz gerekiyor.
Arac’a göre değişiyor!
PTT Ankara Başmüdürü Güçlü, HGS etiketlerinin yapıştırılacağı yerin araçlara göre değiştiğini söyledi. Etiketin, aracın iç tarafından ön camın ortasına yapıştırılması gerektiğine işaret eden Güçlü, bazı sürücülerin, dikiz aynasının arkasına ya da camın köşelerine yapıştırdığını, bunların yanlış uygulamalar olduğunu ifade etti.
Etiketin, dikiz aynası ön cama monteli binek araçlarda, aynanın bağlantı yerinden 5 santimetre, dikiz aynası tavana monteli araçlarda ise 10 santimetre aşağıya ön camın orta bölümüne yapıştırılması gerektiğine dikkati çeken Güçlü, kamyon ve otobüs gibi düz camlı büyük araçlarda ise ön camın alt kısmından 5 santimetre yukarıya yine camın ortasına denk gelecek şekilde yapıştırılması gerektiğini kaydetti.
Güçlü, sürücülerin, gişe geçişlerinde sorunla karşılaşmamaları için HGS etiketlerini doğru yere yapıştırmaları konusunda uyardı.