Almanya’da vatandaşlık parası (Bürgergeld) aldığı halde iş aramayan ve randevuya gelmeyen kişilerin aylık yardımında kestintiye gitmeyi planlıyor.
Almanya, vatandaşlık parası (Bürgergeld) alan kişiler için yeni kısıtlamalar getirmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı hazırladı. Bu yeni düzenlemeye göre, devlet yardımı alan kişiler, iş bulma zorunluluğunu yerine getirmezse ya da iş görüşmesi randevularını kaçırırsa, yardımlarında ciddi kesintilerle karşılaşacaklar. Sosyal dayanışma grupları, bu yaptırımların zaten zor durumda olan vatandaşları daha fazla mağdur edeceğini savunarak tasarıya karşı çıkıyor.Yüzde 30 oranında kesinti
Tasarı, iş bulma zorunluluğuna uymayanların vatandaşlık parası yardımında üç ay boyunca yüzde 30 oranında kesinti yapılmasını öngörüyor. Federal İş Ajansı’ndaki randevulara gitmeyen kişilere ise bir ay boyunca yüzde 30 daha düşük ödeme yapılacak. Ayrıca vatandaşlık parası alan herkesin her ay Federal İş Ajansı ile görüşme yapma zorunluluğu getiriliyor.Kaçak çalışanlara yaptırım
Şu anda sadece sosyal yardım dolandırıcılığı durumunda cezai yaptırımlar uygulanırken, yeni tasarı kapsamında kayıt dışı çalışan kişiler de cezalandırılacak. Tasarı uyarınca, vatandaşlık parası alan bir kişi, kayıtsız bir işte çalışırken yakalanırsa, yardımlarında kesinti yapılacak. Ancak kiraları ve ısınma masrafları devlet tarafından karşılanmaya devam edecek.
Tasarı, evle iş arasındaki yolculuklar için de bir düzenleme getiriyor. Buna göre, vatandaşlık parası alan bir kişinin işe gitmek için günde üç saate kadar yolculuk yapması makul kabul edilecek. Günlük çalışma süresi altı saatten az olanlar içinse bu süre iki buçuk saatle sınırlandırılacak. Belirlenen sürelerde çocuk bakım sorumluluğu olan kişilere bazı istisnalar getirilebilecek.
Kaynak: Sonhaber.eu