Pasaportlara dikkat…

 Ailece pasaportlarınızın geçerlilik süresini mutlaka kontrol edin.Süresi bitmiş veya 3 aydan az olan,bazı sayfalarında yırtık veya silinti bulunan pasaportlar,sınır kapılarında sorun yaratır. Süresi 3 aydan az olan pasaportlarınızı yenilemede fayda var. Zira Güzergah üzerinde bulunan elçiliklerimizce süresi bitmiş eski pasaportların süreleri artık yenilenmiyor.

Ancak yeni e-pasaport çıkartmak zorunda kalırsınız bu da size en az 2 ,3 haftanıza mal olabilir, tatiliniz zindan olabilir.

AB ülkelerinde Geçtiğimiz sene yürürlüğe geren yeni uygulamaya göre her bireyin kendine ait pasaort’u olmak zorunda.

Bu nedenle yola çıkmadan önce mutlaka belgelerinizi kontrol etmekte fayda var.Seyahat edecek yolcuların mutlaka  pasaport ve nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekir. Almanya’da ikamet etmekte olan 16 yaşından küçük Türk çocuklarının geri dönüşte sorunla karşılaşmamaları için sahip oldukları ya da kayıtlı bulundukları pasaporta, kendileri için Almanya’da veya diğer Avrupa ülkelerinde ikameti bulunuyorsa oturma izni olması gerekir.

16 yaşından büyük,0-18 yaş arası çocuklar için pasaport çıkartılacaksa,çocuğun annesi ve babasıyla birlikte konsolosluğa gitmesi gerekmektedir.. 18 yaşını doldurmuş gencler ise,nüfus cüzdanı ve 3 fotoğrafla konsolosluğa başvurup,pasaport alabilir.Pasaportların,kimlik kartı ve arabanızla ilgili önemli belgelerin bir fotokopisini çıkartırsanız,asıl belgeleirn çalınması halinde, yeni pasaport ve diğer belgeleri çıkarmak daha kolay olabilir. Alman vatandaşı olan çifte vatandaşlar,yanlarına mutlaka Alman pasaportlarını da (Reisepass (Seyahatpasaportu) yanlarına almak zorunda.

AB vatandaşları Yeni biyometrik kimlik kartıyla Sırbistan ve Makedonya’dan geçişlerde kabul  görüyor. Eski AB kimlik kartları sınırlarda geçmiyor,