Almanya da otobanların ücretlendirilmesi için 18 ay gibi çalışma sonunda Fedaral Ulaştırma Bakanı Dobrint yasayı sürpriz bir şekilde askıya aldığını  duyurdu.

 

CSU (Hiristiyan Sosyal Birlik Partisi) hükümetin en küçük ortağı olarak ülke genelindeki otobanlarının yabancı plakalı araclara ücretli olması önergesini hükümete sundu.

CSU nun hükümet içerisinde Ulaştırma Bakanlığını alması ve Bakanlığa gelir gelmez ilk iş olarak bu öneriyi sunmasıi ve zamanının büyük bir kısmını  otoban ücretlendirme konusunda yoğunlaştırması çok dikkat çekmişti.

Almanya meclisinde hükümet ortakları arasında sert tartışmaların ardından tasarı hazırlandı Cumhurbaşkanına gönderilip onaylandi.

Çıkarılan bu yasanın amacıi yabancıi plakalı araçları Almanya otobanlarında ücret ödemesi . AB yasalarına ve normlarına ters düşmemek için yerli araçlardan da üçret alınması akabinde ücretlendirilen aracların yıllık vergi oranlarından kesilmesi planlanıyordu.

Fakat Ocak 2016 tarih itibari ile yürürlüğe  girmesi beklenen yasa AB engeline takıldı.

AB nin Adalet Divanı na basvurması ve neticesinde de yasanın durdurulması  talebi Ulaştırma Bakanı Dobrint in geri adım atmasına, davanın nihayete ermesine kadar yasanın askıya alındığını  duyurdu.

SERKAN ALTAY

Silayolu.com  / Berlin