Yurtdışında yaşayan Türklere, emeklilikte birtakım kolaylıklar ve yeni haklar getiren yasal düzenleme ile ilgili SGK, bayram öncesi genelge yayınladı

 

TORBA Tasarı adı altında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen ve yurtdışındaki Türklere emeklilik konusunda yeni haklar tanıyan tasarı ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelge yayınladı. Mavi kart sahiplerine borçlanarak emeklik hakkı da tanıyan yasal düzenlemenin detayları da genelgede ortaya çıktı. Genelgeye göre SGK’ya açılan davadan feragat edilmesi durumunda geriye dönük aylık hakkı tanınacak.

YENİDEN BAŞVURU HAKKI

DAVADAN vazgeçene talep tarihine göre borç ödeme hakkı sunulacak. Akit ülkedeki ilk işe başlama tarihinin Türk sigortasına başlama tarihi olarak kabul edilmesini içeren düzenleme kapsamında, çalışma öncesi ev kadınlığı süresini borçlanana daha erken emeklilik hakkı verilecek. Kanunun yürürlük tarihinden önce aylık talepleri reddedilen ancak yeni kanun ile hak elde edenler, 3 ay içerisinde başvurursa aylık alabilecek.

MAHKEMEDEN YAZI ALINACAK

TÜRK vatandaşı olmamaları nedeniyle borçlanma talebi SGK tarafından reddedilen Mavi Kart sahipleri, davalarından vazgeçtiklerini gösterir ilgili mahkemelerden alacakları yazı ile SGK’ya başvurmaları halinde reddedilen borçlanma talep dilekçeleri esas alınacak.

FRANKFURT



(Sabah)