Olay, 21 Ağustos 2022 tarihinde Bulgaristan Strezimirovtsi Sınır kapısında gerçekleşti.

Yaşadığı olayı silayolu.com' a anlatan G.H. " Bulgaristan-Sırbistan sınır geçişi sırasında aracımda gümrüğe tabi herhangi birşey olmadığı halde gümrük polisinin kendisinden rüşvet talep ettiğini, kendisinin bu duruma sert tepki gösterdiğini ve bu şekilde seyahatine devam ettiğini " dile getirdi.

Yaşanan bu olayın araçta bulunan ses kaydıda yapabilen video sistemi ile kaydedilmesi üzerine G.H., Belçika' ya döndüğünde yaşanan olayın ses ve görüntü kayıtlarını e-mail ile Bulgaristan yetkili makamlarına ilettiğini ve bu veya benzeri olayı yaşayan veya  tanıklık edenlerin çekinmeden gerekli mercilere başvurmaları gerektiğinide ifade etti.

Bulgar Yetkililer Duyarsız Kalmadı.

Bulgar yetkililer yaşanan bu olaya duyarsız kalamayacaklarını ve malum polis hakkında soruşturma başlatıldığına dair G.H.' ye ingilizce resmi bir yazı gönderdiler. 

 

Resmi belgenin tercümesi aşağıda belirtilmektedir.

BULGARİSTAN CUMHURİYETİ Maliye Bakanlığı Ulusal Gümrük Ajansı Merkezi Gümrük Müdürlüğü

Per. N i-Y084/02.1

MR. G.K.

 

Tarafınızdan e-posta yoluyla iletilen ihbar, 21 Ağustos 2022 tarihinde, saat 17:49'da Ulusal Gümrük Ajansı Merkez Gümrük Müdürlüğü'nde (CCD) alındı ve Ref. No. 32- 279626/22.08.2022. Ayrıca bize bir video dosyası (lv_0_2022082 1 164252.mp4) sağladınız, bu dosyada 'Strezimirovtsi'de sınırı geçmek isteyen bir Türk vatandaşından nasıl para istediklerini görebiliyoruz'.

Ulusal Gümrük Ajansı Genel Müdürü tarafından görevlendirilerek yapılan kontrol sonucunda aşağıdaki hususları bilgilerinize sunarım:

Gönderilen video dosyasından konuşmanın içeriğinin tercümesi yapılmıştır.

Bulgarca. Görüntüler üzerinde inceleme yapılmıştır.

Olayla ilgili olarak Strezimirovtsi gümrük noktasında görev yapmakta olan ve ekteki video dosyasına yansıyan gümrük memuru tespit edilmiştir.

Sunulan video dosyasından, üniformalı gümrük memurunun, kuyruk oluşturan kamyonları atlayarak karşı şeritteki (Bulgaristan Cumhuriyeti'ne giriş) araçların hareketini nasıl düzenlediği açıkça görülmektedir. Memur, araç kolonlarının arasında ve video kayıt cihazının yerleştirildiği ve video dosyasının indirildiği aracın önünde yer almaktadır, çünkü ona göre tek amacı 'oluşturulan kilometrelik kolondan daha fazla motorlu aracın geçmesine izin vermektir'. Aynı zamanda, memurun 'bir rüşvet' almaya çalıştığı video içeriği de göz ardı edilemez.

 Söz konusu davada yapılan kontrolde, gümrük memurunun görevlerini meşru bir şekilde yerine getirmek için profesyonel standartlara aykırı bir davranış sergilediği ve sahtekarlık yaptığı tespit edilmiştir.

 Sofya - 1202, G.S. Rakovski No 47 Str. Tel.: 02/9859 4528, Faks: : 02/9859 4066 delovodstvo@ customs.bg, www.customs.bg

 Bu eylemleriyle gümrük memuru, disiplin sorumluluğunun devreye girdiği yükümlülüklerini gerekli profesyonellikle yerine getirmemiştir.

 İletilen uyarı için teşekkür ederek, Ulusal Gümrük ajansı, vatandaşlar ve ekonomik operatörlerle sadece meşru ve doğru etkileşimlere tolerans göstereceğinden, memurların yasadışı eylemleri için şüphe uyandıran, ortaya çıkan tüm sorunlarla ilgili diyaloğa açık olmaya devam etmektedir.

 MADDE KAPSAMINDA TEFTİŞ BAŞKANLIĞI 46

 ULUSAL GÜMRÜK AJANSINDA İDARE KANUNU