ÜSKÜP (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Sadece kendimizle, kendi toplumumuzla yetinmek bize yakışmaz. İnsanlığa el uzatmak, vicdanları harekete geçirmek sorumluluğunu hep beraber taşıyoruz." dedi.

Bakan Ersoy, Kuzey Makedonya'daki temasları kapsamında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle düzenlenen iftar programına katıldı.

Başkent Üsküp'te bir otelde düzenlenen iftar programına, Bakan Ersoy'un yanı sıra Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, YTB Başkanı Abdullah Eren, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasiler, iş adamları ve diğer davetliler katıldı.

Program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada, huzurun ve bereketin sofrasına iftar programına davetli olanlarla bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hazreti Muhammed'in bir hadis-i şerifini paylaşan Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"'Sizden biriniz kendisi için arzu edip istediği şeyi din kardeşi için de arzu edip istemedikçe gerçek anlamda iman etmiş olmaz.' Bu öyle bir öğüt ve uyarı ki en şahsi ihtiyaçlarımızda, arayışlarımızda, beklenti, istek ve arzularımızda dahi benliğimizden sıyrılmamızın, daima bizim dışımızdaki insanları göz önünde bulundurmamızı ve onları kendimizden ayrı görmeyip değer vermemizin ne denli gerekli ve hatta zorunlu olduğunu göstermektedir. İnanıyorum ki, iftar sofraları Peygamber Efendimizin bu hadisiyle işaret ettiği, İslam'ın ben değil biz olma, ayrı ayrı değil bir ve beraber durma düsturunun en sade ama bir o kadar da eksiksiz uygulamasıdır."

Bu sofranın tüm farklılıklardan sıyrılıp oturulan, damaktan aynı eşsiz tat ve kalplerde aynı tarifsiz huzurla kalkılan, bedenden öte ruhu doyuran bir sofra olduğunu vurgulayan Ersoy, İslam’ın kamil İslam olmanın yolu olduğunu söyledi.

Ramazan ayının bu yolun yolcusu için bir imtihan, iftarın ise bu imtihanın kıymetini, anlamını idrak ettikleri an olduğunu kaydeden Ersoy, Müslüman'ın yaşantısıyla herkese örnek olmakla mükellef olduğunu belirtti.

Bugün bu örnekliğe dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğuna işaret eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece kendimizle, kendi toplumumuzla yetinmek bize yakışmaz. İnsanlığa el uzatmak, vicdanları harekete geçirmek sorumluluğunu hep beraber taşıyoruz. Zira bugün dünyada ayrımcılığı görev edinenler, bunu bir fazilet, üstün bir erdem görecek kadar vicdanları körelenler var. Bunun karşısında birlikte duracak, insana ve insanlığa hizmet etmek için birlikte çalışacağız. Değil mi ki Peygamber Efendimiz, 'İnsanları en hayırlısı, insanlara faydalı olanıdır' diye buyuruyor. Onun gösterdiği yönde ve yolda ilerleyeceğiz."

Bugün kendilerini bu iftar sofrasında ağırlayan bu toprakların farklı inanç ve kültürden insanların birlikte yaşadığı ve bu birliktelikle tarihteki istisnai yerini almış bir coğrafya olduğuna dikkati çeken Ersoy, bunun kıymetini bilmek, bu değerli mirasa sahip çıkıp onu yaşatmak ve yaymanın çocuklarının yaşayacağı huzurlu yarınların güvencesi olacağını vurguladı.

İftar sofralarını kendileriyle paylaşan farklı inanç ve kültürden misafirlerin düşüncelerinin kendileriyle bir ve beraber olduğunu aktaran Ersoy, insan hayatı ve haysiyeti söz konusu olduğunda bütün farklılıkları bir kenara bırakabilen bu zengin gönüllerin, yarınların bugünden daha güzel olacağına olan güvenlerinin bir kaynağı ve teminatı olduğunu söyledi.

YTB çalışanlarına düzenledikleri bu güzel organizasyon için tebrik eden Ersoy, "Sizlerin şahsında Türkiye'nin yaşadığı ağır afetler sonrası bizlere yardım eli uzatan Kuzey Makedonya devletine ve halkına şükranlarımı sunuyorum." dedi.

İftar programının ardından davetliler, Bakan Ersoy ile hatıra fotoğrafı çekildi.