Avusturya, tüm komşu ülkelerle sınır kontrollerini sıkılaştırıyor. İçişleri Bakanlığı’nın Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, bugünden itibaren sınır kontrolleri büyük ölçüde yoğunlaştırılacak. İçişleri Bakanı Karl Nehammer (ÖVP) öğleden sonra erken saatlerde konu ile alakalı Alman mevkidaşı Horst Seehofer’i (CSU) aradı. Bunu diğer muadillerle de görüşmeler takip edecek.

Nehammer yaptığı açıklamada, seyahat hareketlerinin mutlak minimuma indirilmesi gerektiğini açıkladı. İçişleri Bakanı, “Seyahat etmek için gerçekten kesinlikle gerekli olan sadece birkaç istisna var. Şu anda sınırlardaki kontrol ağını sıkılaştırıyoruz ve böylece Covid önlemlerine uyumu izlemek için kontrol baskısını sıkılaştırıyoruz” dedi. Sınır kontrolleri, “yeni virüs mutasyonları nedeniyle giderek daha tehlikeli hale gelen enfeksiyon zincirleri için bir dalgakıran görevi görecek” .

Daha önce, hafta sonu Avusturya’da pazartesi gününden itibaren korona önlemlerinin gevşetilmesi konusunda Almanya’dan eleştiriler gelmişti. Bavyera Başbakanı Markus Söder, “mutasyon ve aceleci gevşemenin birleşimini” Avusturya’daki en kötü yol olarak nitelendirdi. CSU Genel Sekreteri Markus Blume , “Bild am Sonntag” da Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’ni “sorumsuz açılış politikalarıyla Almanya’daki başarılarımızı tehlikeye atmakla” suçladı.

Nehammer Pazar günü yine Bavyera’dan olan Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile olumlu bir görüşme yaptığını bildirdi. Nehammer daha sonra “İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e, özellikle bu zorlu dönemde güven veren işbirliği için teşekkür ederiz” dedi. Diğer ülkelerin içişleri bakanları ile de görüşmeler yapılacak.

Bavyera ayrıca daha sıkı kontroller yapılacağını duyurdu

Ancak Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da sınır kontrollerinin sıkılaştırılacağını açıkladı. Herrmann, Münchner Merkur’a (Pazartesi) verdiği demeçte, sınır ötesi taşıtlar ve geri dönen yolcular için örtülü aramaların artırılması emrini verdiğini söyledi. Bavyera sınır polisi ayrıca çevik kuvvet polisinin ek birimleri tarafından takviye edilecek.

Alman Basın Ajansı (dpa) tarafından yayınlanan bir rapora göre Herrmann, “Corona durumu, özellikle oldukça bulaşıcı Corona mutasyonları açısından hala çok tehlikeli,” dedi. “Bu nedenle, katı Corona giriş kurallarına uyumu, özellikle Çek Cumhuriyeti ve Avusturya sınırlarında ve havalimanlarında çok yakından izlememiz gerekiyor” diye açıklamada bulundu.

Artık sadece ara ara kontrol olmayacak

2015’teki mülteci krizinden bu yana Macaristan ve Slovenya sınırında sürekli sınır kontrolleri yapılırken, yüksek enfeksiyon sayıları nedeniyle bir ay boyunca Çek Cumhuriyeti ve Slovakya sınırlarında da daha fazla kontrol yapılmaya başlanmıştı. Şimdiye kadar Almanya, İtalya, İsviçre ve Lichtenstein sınırlarında sadece rastgele kontroller yapılıyordu. Bunlar pazartesiden itibaren büyük ölçüde yoğunlaştırılacak. İçişleri Bakanlığı’na göre, sınır kontrolleri, komşu ülkelerin polis yetkilileriyle iyi bir işbirliği içinde polis birimleri tarafından yürütülecek.

Giriş kuralları yalnızca geçen hafta sıkılaştırılmıştı. Avusturya’ya giren herkes kayıt olmalı ve negatif bir korona testi sonucu sunmalı. Ayrıca, en erken beş günden sonra ücretsiz testle kırılabilen on günlük bir karantina yükümlülüğü geçerli. Yolcular ayrıca Çarşamba gününden itibaren kayıt olmak ve haftada bir korona testi sunmak zorunda.

Havadis.at