Volkswagen’in Almanya’daki personel azaltma hedefini 2030’a kadar uzatma kararı, yönetim ve çalışan temsilcilerini karşı karşıya getirdi. Devlet destekli geçiş şirketleri tartışılıyor ancak Ocak 2027’den itibaren grev gündemde.
WOLFSBURG – Alman otomobil üreticisi Volkswagen, zaten üzerinde anlaşmaya varılan 35.000’den fazla azaltıma 12.000 daha iş eklemek istiyor. Bu, Volkswagen AG’nin Almanya’daki toplam azaltma hedefinin 2030’a kadar 47.000’i aştığı anlamına geliyor.
Ancak bu sayı, aynı sayıda çalışanın doğrudan işten çıkarılacağı anlamına gelmiyor. Mevcut toplu iş sözleşmesi, 2030’a kadar operasyonel nedenlerle işten çıkarmaları yasaklıyor. Yönetim, gönüllü ayrılıklar ve farklı geçiş modellerinin de araştırılıp araştırılamayacağını görmek istiyor.
Tartışmanın merkezinde kamu desteği
Devlet destekli geçiş şirketleri (çalışanları yeni bir işe hazırlayan) anlaşmazlık noktalarından biri. IG Metall, yeniden yapılandırma maliyetinin bir kısmının işsizlik sigortasına yüklenmesine karşı çıkıyor. Modelin uygulanıp uygulanmayacağı henüz net değil.
Ocak ayında grev olasılığı
Volkswagen’in yıl sonunda 10 toplu sözleşmeyi — ücretler, çalışma saatleri — sona erdirme kararı gerginliği artırdı. Müzakereler 24 Kasım’da Emden’de ve 15 Aralık’ta Zwickau’da planlanıyor. Grev yapmama yükümlülüğünün 31 Aralık’ta sona ermesiyle birlikte iş durdurmalar Ocak 2027 gibi erken bir tarihte başlayabilir.
Emden, Zwickau, Hannover ve Neckarsulm fabrikalarının geleceği hakkındaki belirsizlikler devam ederken, bu fabrikalar için henüz bir kapanış kararı alınmadı.
Haber: Silayolu.com – Haber Merkezi
Kaynak: Merkur.de
Foto: Yapay Zeka Temsilidir














