Değerli Sıla Yolu okuyucuları,
Bu yazımızda da bir çok kişinin henüz haberdar olmadığı ama önemi büyük olan Aile Konut Şerhi ile ilgili bilgileri paylaşmaya çalışacağız.
Türkiye’de eşin taşınmazı var ama diğer eş kendisinden habersiz tapuda işlem yapılmasını mı istiyor? Türk Medeni Kanunumuz ile hukukumuzda yer almaya başlayan düzenlemelerden birisidir “Aile Konut Şerhi”. Kanun, aile kavramına daima önem verdiğinden konut için de bu önemi genişletmiştir.
Şerh işlemi Tapu müdürlüğünde yapılmaktadır. Dilekçe ekinde Nüfus kayıt örneği veya Evlilik cüzdanı, pasaport yada kimlik, vesikalık fotoğraf ve aile konutu olduğunu gösterir yazı ile birlikte başvuruda bulunulur. Başvuru esnasında sadece tapu kaydında adı gözüken sahibin eşi olması yeterli olup her iki tarafın bulunması gerekmemektedir. Tapuya Aile Konut Şerhi işlendikten sonra diğer eşe şerh işleminin yapılmış olduğu Tapu Müdürlüğünce yazı ile bildirilir.
Neden Aile Konut Şerhi konulmalı ve faydası nelerdir?
Aile Konut Şerhi, malik olmayan eşe tanınmış bir hak olup böylelikle malik olan eşin kendisinden habersiz konut ile ilgili işlem yapmasının önüne geçer ve haklarının korunması bakımından önemlidir. Şerh işlemi yapıldıktan sonra, Eşin onayı olmadıktan sonra konut satılamaz, konut kaydına başkaca şerh işlemi yapılamaz. Şayet şerhe rağmen herhangi bir işlem yapılmış ise bu işlemler geçersiz olur.
Çok sıklıkla karşılaşılan, Tapu kaydı adına olan eş banka veya benzeri finans kurumlarından kredi işlemleri için konutu ipotek olarak gösteremez mutlaka diğer eşin de kredi ve ipotek işlemine onay vermesi gerekir. Aynı şekilde, diğer eşin hiç haberi olmadan konutu satıp, satış bedelini de alıp aileyi zor durumda bırakma olayları çok olmaktaydı ama bu şerh işlemi ile bunun da önüne geçilmiştir. Kanun bu işlem ile sahipliği olmayan eşe de, aynı sahipmiş gibi, haklar tanımıştır.
Aile Konut Şerhinden kaynaklı hak ve korumalar evlilik birliği devam ettikçe sürecektir. Boşanma, Evliliğin iptal sebepleri ile sona ermesi ve vefat ile sona erecektir. Boşanma ile evlilik sona ermişse, konutun paylaşımına dair kararı talep halinde Mahkeme değerlendirecektir. Ayrıca, Şerhi koydurmuş olan eş istediği zaman yine Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunarak şerhin kaldırılmasını isteyebilir. Görüldüğü gibi, Kanun Aileye çok önem vererek, malik olmayan eşe haklar tanımış ve mağdur olmasının önüne geçmiştir.
Selam ile…