UND Başkanı Aras, ticari taşımacılık yapan sürücülerin yükleme, boşaltma ve sınır kapılarında da beklediklerini söyledi: “Sürücüler sadece kapılarda değil, yükleme ve boşaltma sırasında da bekliyorlar. Bu yüzden 90 gün taşımacılık için yeterli değil.
TİCARETİN %42’Sİ KARAYOLUYLA YAPILIYOR.
Aras, bunun sadece taşımacılar için bir sorun olmadığını, Türkiye’nin ihracatının neredeyse yarısının AB ülkelerine yapıldığını ve bunun %42’sinin karayoluyla taşındığını (Türkiye’de üretim yapan ihracatçı şirketlerin %50’si Avrupa şirketleri) belirtti. “Ürünlerini biz taşıyoruz. Türk sürücüler, AB ülkelerinden gelen kamyonların gitmediği yerlere taşımacılık yapıyor.
Bu durum sadece Türkiye’nin dış ticaretini değil, aynı zamanda AB ülkelerinin dış ticaretini de olumsuz etkiliyor.” Aras, son iki ayda sınır kapılarındaki denetimlerin yoğunlaştığını ve uygulamanın taşımacılık rotalarında da değişikliklere neden olduğunu ekledi.
Uygulamanın sadece Türkiye ile AB arasındaki ticareti değil, aynı zamanda Avrupa’dan üçüncü ülkelere yapılan taşımacılığı da etkilediğini söyledi: “Bugün AB’den Suriye, Arabistan ve Dubai’ye büyük sevkiyatlar var… Bu Türk taşımacılar tarafından yapılıyor. Ancak Schengen kuralı nedeniyle bu ticaret yapılamıyor.
SİPARİŞ İPTALLERİNİN ARTMASI BEKLENİYOR.
Aras, taşımacılık sözleşmelerinde gecikmeler için cezalar olduğunu ancak mevcut durumun mücbir sebep olduğunu belirtti ve şu bilgileri verdi: “Şu anda siparişler iptal ediliyor. İptaller önümüzdeki günlerde artacak. Resmi görüşmeler şu anda devam ediyor. Ticari araç sürücüleri için de bir çözüm olarak turistler gibi değerlendirilmemelidir. D tipi vize oluşturulmalıdır.
D TİPİ VİZE ANLAŞMASI ÇAĞRISI
DEİK Lojistik İş Konseyi Başkanı Fatih Şener, Bloomberg HT’de Türk kamyon sürücülerinin turistlerle aynı kategoride C tipi Schengen vizesine sahip olduklarını, uygulamanın (180 gün içinde maksimum 90 gün kalış) uluslararası taşımacılık ihtiyaçlarını karşılamadığını ve Türk Tır sürücüleri için gün sınırlaması olmadan D tipi vize için AB ile bir anlaşma yapılması gerektiğini söyledi.
D TİPİ VİZE NEDİR ?
D tipi ulusal vize, başka bir ülkeye 90 günden fazla seyahat etmek (kalmak, çalışmak, okumak veya aile birleşimi) için alınan uzun süreli bir vizedir. 90-180 gün kuralı nedir? Schengen Bölgesi veya vize muafiyeti olan ülkelerde yabancı ziyaretçilerin herhangi bir 180 günlük dönemde 90 günden fazla kalamayacaklarına dair yasal bir kısıtlamadır. Kamyonlarla AB’ye ne kadar mal taşınıyor: 2025 yılında karayoluyla AB’ye 111 milyar dolar değerinde mal taşındı. Kamyon sürücüsü sayısı: 50.000. Kurallardan etkilenen sürücü sayısı: 25.000.
Haber: Silayolu.com
Kaynak: UND
Foto: Yapay Zeka
1
Gurbetçilere Müjde: 2026’da Telefon Kayıt Çilesine “Takvim” Ayarı! 54 Bin TL Ödemeden Kullanmak Mümkün
14128 kez okundu
2
BULGARİSTAN 1 OCAK TAN İTİBAREN EURO YA GEÇİYOR
8376 kez okundu
3
ALMANYA’DA “EMEKLİLİKTE ÇİFTE ÖDEME” ŞOKU: TÜRKİYE’DEN MAAŞ ALANLAR DİKKAT!
7250 kez okundu
4
Anuga Köln’de kapılarını açıyor
7015 kez okundu
5
Market Fiyatlarına Müdahale Mi Geliyor? SPD’den Yeni Gıda Modeli
6815 kez okundu