Avrupa yolundaki gurbetçilerimizi ve Balkan rotasını kullanan tüm yolcuları yakından ilgilendiren kritik bir gelişme yaşanıyor. Romanya, Avrupa Birliği’nin dijital sınır yönetim sistemi olan Giriş/Çıkış Sistemi’ni (EES) 2 Mart 2026 itibarıyla tüm sınır kapılarında tam kapasiteyle devreye girecek. Özellikle Türkiye’ye karayoluyla giden vatandaşlarımızın kullandığı Romanya güzergahında artık pasaport mühürleme devri yerini biyometrik kayıtlara bırakıyor.
Pasaport Mühürleme Bitiyor, Biyometrik Kayıt Başlıyor
Avrupa ülkelerinde 12 Ekim 2025’ten bu yana kademeli olarak test edilen ve belirli noktalarda uygulanan EES sistemi, artık Romanya’nın tüm dış sınırlarında (hava, kara ve deniz) standart hale geliyor. Bu sistemle birlikte, AB dışı ülkelerin vatandaşlarının giriş ve çıkışları artık manuel mühürlerle değil, merkezi bir elektronik veri tabanı üzerinden takip edilecek.
Sistem Kimleri Kapsıyor?
Önemli İstisna: AB üyesi bir devlet tarafından verilmiş oturum izni (Aufenthaltstitel) veya uzun süreli vizesi olan gurbetçilerimiz bu sisteme tabi değildir. Ancak sınır geçişlerinde gecikme yaşamamak için oturum kartlarınızı ve pasaportlarınızı hazır bulundurmanız büyük önem taşıyor.
İlk Girişte Parmak İzi ve Fotoğraf Şart
Sistemin faaliyete geçmesiyle birlikte, kapsama giren yolcuların Romanya’ya ilk girişlerinde kişisel bir dosya oluşturulacak. Bu aşamada:
Muafiyetler: 12 yaş altı çocuklar ve parmak izi vermesi fiziksel olarak imkansız olan kişiler bu uygulamadan muaf tutulacak.
Sınırlarda Bekleme Süreleri Ne Olacak?
Romanya Sınır Polisi’nden yapılan açıklamaya göre, ilk kayıt esnasında veri toplama işlemi nedeniyle kısa süreli yoğunluklar yaşanabilir. Ancak sistem oturduktan sonra, sonraki seyahatlerde veriler otomatik olarak eşleşeceği için pasaport kontrol sürelerinin kısalması ve işlemlerin daha verimli hale gelmesi hedefleniyor.
EES sistemi aynı zamanda kimlik sahtekarlığı, terör ve organize suçlarla mücadelede Avrupa güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyor. Toplanan veriler, yasal çerçeveye uygun olarak 3 ile 5 yıl arasında sistemde saklanacak.
Gurbetçiler İçin Kritik Uyarı
Sıla Yolu yolcularının, Romanya üzerinden geçerken yanlarında mutlaka geçerli oturum belgelerini bulundurmaları gerekiyor. EES kapsamına girmeyen (oturum izni olan) vatandaşlarımızın, sınır memurlarına bu durumlarını kanıtlayan belgeleri sunmaları, “yanlışlıkla sisteme kaydedilme” veya “vize süresi sorgusu” gibi zaman kaybettirecek prosedürlerin önüne geçecektir.
Sınır Kapılarında Uzun Kuyrukların Oluşması ve Saatlerce Beklemelerin Oluşması Bekleniyor
Sınır kapılarındaki yoğunluk ve alternatif rotalar, özellikle izin sezonunda ve bayram dönemlerinde gurbetçilerimiz için hayati önem taşıyor. Romanya’nın 2 Mart itibarıyla EES (Giriş/Çıkış Sistemi) uygulamasına tam kapasite geçmesiyle birlikte yolculuk planlarınızı şu bilgiler ışığında şekillendirebilirsiniz:
Sistemin ilk devreye girdiği haftalarda (Mart ,Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında), özellikle ilk kez biyometrik veri (parmak izi ve yüz kaydı) verecek olan yolcular nedeniyle bekleme sürelerinde artış beklenmektedir.
Romanya Güzergahı İçin Kritik Sınır Kapıları
Eğer Romanya üzerinden Türkiye’ye gitmeyi planlıyorsanız, şu kapılardaki yoğunluk durumunu canlı takip etmenizi öneririz:
Alternatif Rotalar ve Öneriler
Romanya’daki yeni sistem yoğunluğu artırırsa veya beklemek istemezseniz şu alternatifleri değerlendirebilirsiniz:
Yolcular İçin Altın Kurallar
Özetle: 2 Mart’tan itibaren Romanya sınırlarında sistem değişikliği nedeniyle yaz sezonunda da bir yavaşlama yaşanabilir. Eğer geçerli bir AB oturumunuz varsa, pasaport kontrolünde bu kartı öncelikli olarak göstererek işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.
Haber: Bükreş – Serkan Eroğlu – Silayolu.com – Redaksiyon Sezai Koç
Kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır
Foto: Silayolu.com
1
2025 Türkiye – Almanya Arası Gümrük Limitleri
64529 kez okundu
2
Sıla Yolunda Feci Kaza: Baba ve Oğlu Hayatını Kaybetti.
37584 kez okundu
3
Türkiye’den gelen araçta 100 bin adet sigara yakalandı.
25442 kez okundu
4
Gurbetçi Vatandaş Sınır Kapısında Hayatını Kaybetti: “İnsan Hayatı Bu Kadar Ucuz Olamaz”.
25184 kez okundu
5
Türkiye’ye Giden Araç İçerisinde Beyan Edilmeyen 60 Bin Avro Yakalandı
24952 kez okundu