Yurt dışında yaşayan milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Paylaşımı” anlaşması, Avrupa’da yaşayan Türkler için ciddi bir hukuk ve vergi mücadelesine dönüştü. Türkiye’nin banka bilgilerini paylaşmasıyla birlikte, yaşadıkları ülkelerde beyanda bulunmayan gurbetçilere ağır vergi cezaları kesilmeye başlandı.
Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki veri trafiği, birçok vatandaşın Türkiye’deki mal varlıklarını ve gelirlerini gün yüzüne çıkardı. Özellikle 5 milyonu aşkın gurbetçinin yaşadığı Avrupa ülkelerinde, maliye birimleri harekete geçerek geriye dönük 5 ila 10 yılı kapsayan detaylı incelemeler başlattı.
Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre, durum sadece vergi borcuyla sınırlı değil. Avrupa ülkeleri; Türkiye’de kira geliri, yüksek nakit varlığı veya ortaklık geliri tespit edilen gurbetçilerin:
Uzmanlar, Türkiye’deki banka hesaplarında 1.000 dolar ve üzeri bakiyesi olan, kira geliri elde eden veya ticari ortaklığı bulunanların bu bilgileri yaşadıkları ülkenin maliyesine bildirme zorunluluğu olduğunu hatırlatıyorlar. Otomatik paylaşım sistemi sayesinde bu veriler gizli kalmıyor ve beyan edilmeyen her kuruş, ağır faizli cezalar olarak geri dönüyor.
Bu uygulama sadece Türk vatandaşlarını değil, geniş bir kitleyi hedef alıyor:
Editörün Tavsiyeleri ( Sezai Koç)
Türkiye ve Avrupa arasındaki otomatik bilgi paylaşımı sonrası “Vergi Şoku” ile karşılaşan vatandaşlarımızın panik yapmak yerine hukuki ve mali adımlar atması hayati önem taşıyor. İşte uzman görüşlerine göre izlenmesi gereken yol haritası:
Avrupa’nın birçok ülkesinde (özellikle Almanya’da) “Gönüllü Pişmanlık” müessesesi bulunmaktadır. Eğer maliye sizin Türkiye’deki varlığınızı henüz tespit etmeden siz gidip bildirirseniz, hapis cezası veya ağır adli para cezalarından kurtulma şansınız doğabilir.
Bilgi paylaşımı, sistemde “yurt dışı yerleşik” olarak görünen kişiler üzerinden yapılıyor. Türkiye’deki bankalarda adresiniz hala Türkiye olarak görünüyorsa bu bir çelişki yaratabilir. Ancak yanlış beyan vermenin de hukuki sorumlulukları olduğunu unutmayın. Bankadaki iletişim ve adres bilgilerinizi mutlaka güncelleyin.
Paylaşılan bilgiler sadece gayrimenkulün (ev/arsa) kendisi değil, finansal hesaplardır. Yani:
Türkiye ile birçok Avrupa ülkesi arasında “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” vardır. Türkiye’de ödediğiniz bir vergi varsa, bunu yaşadığınız ülkedeki vergi borcunuzdan düşürme hakkınız olabilir. Bu, ödeyeceğiniz cezayı veya ana borcu ciddi oranda azaltabilir.
Kendi başınıza maliyeye gidip açıklama yapmak bazen kaş yaparken göz çıkarmaya neden olabilir. Hem Türkiye’deki mevzuata hem de yaşadığınız ülkenin vergi hukukuna hakim bir uzmanla çalışmak, ödenecek cezayı minimuma indirebilir.
Özetle: “Nasıl olsa bulamazlar” devri kapandı. Eğer Türkiye’de hatırı sayılır bir varlığınız veya geliriniz varsa, maliye kapınızı çalmadan siz durumunuzu yasal zemine oturtu
Sıla Yolu Okuyucularına Uyarı: Türkiye’de banka hesabı veya taşınmaz geliri olan vatandaşlarımızın, yaşadıkları ülkelerdeki mali müşavirleri veya uzmanlarla görüşerek durumlarını acilen gözden geçirmeleri tavsiye ediyoruz.
Haber: Silayolu.com – Sezai Koç
Kaynak: Sözcü
1
BULGARİSTAN 1 OCAK TAN İTİBAREN EURO YA GEÇİYOR
6597 kez okundu
2
Anuga Köln’de kapılarını açıyor
6311 kez okundu
3
AfD, Vatandaşlık Parası Alanlara Çalışma Zorunluluğu Getirmeyi Planlıyor
6182 kez okundu
4
Aşırı yüke para cezası var
4959 kez okundu
5
AİHM’den Emsal Karar Sırbistan’nın El Koyduğu 39,500 € Faiziyle Geri Ödenecek
4785 kez okundu