Türkiye’de ikâmet eden vatandaşların yurt dışına Türkiye plakalı araçla gitmek isteyen kişilerin ve araçlarının, sınır kapısından geçecekleri ülkenin giriş koşullarına göre önceden hazırlanması gerekmektedir. Arabayla yurt dışına gidilecek ülke Schengen bölgesinde ise sürücünün ve araçta bulunan kişilerin Schengen vizesine sahip olması gerekmektedir.

 

Araba ile Türkiye’den Hangi Ülkelere Çıkış Yapılabilir?

Türkiye’den araba ile çıkış yapılabilecek ülkeler; Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye’dir.

 

Arabayla Yurt Dışına Çıkmak için Vize Gerekli Midir?

Türkiye’den özel araçla yurtdışına çıkarken, gidilen ülkenin şartlarına göre değişen vize gereklilikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

Çıkış yapılan ülkelerVize gerekliliğiYunanistanVize gerekiyorBulgaristanVize gerekiyorGürcistanVize gerekmiyor (1 yıla kadar)AzerbaycanVize gerekmiyor (30 güne kadar)İranVize gerekmiyor (90 güne kadar)IrakVize gerekiyorSuriyeVize gerekmiyor (90 güne kadar)Arabayla Yurt Dışına Çıkmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

Arabayla yurt dışına çıkmak için gerekli belgeler aşağıda verilmiştir.

• Geçerli pasaport

• Vize (ilgili ülke vize uyguluyor ise)

• Geçiş yapılacak ülkelerin vizesi

• Araç ruhsatı

• Araca ait yeşil sigorta

• Seyahat sağlık sigortası

• Yurtdışına araç çıkarma vekaletnamesi (araç sahibi araçta olmayacak ise)

• Yurt dışı çıkış harç pulu

 

Yeşil Sigorta Nedir?

Yeşil sigorta, yurt dışı seyahatlerinde meydana gelen trafik kazalarında zarar gören 3. tarafların masraflarını kapsayan, bir uluslararası motorlu araç sigortasıdır. Yeşil kart ile yurt dışında seyahat eden sürücülerin, ziyaret ettikleri ülkenin yasalarıyla belirlenmiş asgari sigorta kapsamında oldukları garanti edilmektedir.

 

Yurt dışına seyahat etmek isteyen araç sahipleri, taşıt ruhsatı ve geçerli araç trafik sigortası fotokopileri ile Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu tarafından onaylı sigorta acentelerine başvuru yaparak, 15 gün ile 1 yıl arasında bir süre için yeşil kart sigortası yaptırabilmektedir. Yeşil kart sigortası, sigorta acentelerinin yanında, İpsala ve Kapıkule sınır kapıları başta olmak üzere, bazı sınır kapılarında bulunan ofislerden de yapılabilmektedir.

 

Yeşil kart sistemi, yurtiçi seyahatlerde geçerli olan zorunlu araç trafik sigortasının yurt dışı seyahatlerde geçerli olmamasından kaynaklı boşluğu doldurmak ve uluslararası motorlu araç dolaşımının kolaylaştırılmasını amaçlamaktadır.

 

2022 yılı itibariyle tüm Avrupa Ekonomik Alanı üye ülkelerini de içeren toplam 47 ülke, yeşil kart sistemine üyedir ve yeşil kart serbest dolaşım alanında bulunmaktadır. Yeşil sigorta serbest dolaşım alanında uluslararası seyahat eden özel araç sahiplerinin yeşil kart taşıma zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Yurtdışı seyahat sağlık sigortası, yurt dışına çıkacak kişilerin, gidilen ülkenin vize şartlarında bulunması halinde zorunlu olarak yaptırması gereken ve seyahatleri sırasında oluşabilecek acil sağlık giderlerini karşılayan bir sigorta tipidir.

 

Özel araçla yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin Schengen bölgesi ülkelerine girmeleri durumunda, Schengen vizesi almak için gerekli olan Schengen sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur. Seyahat sağlık sigortası, akredite acentelere başvuru yapılarak alınmaktadır. Uluslararası seyahat sağlık sigortası poliçesi, en az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olacak şekilde hazırlanmalıdır.

 

Yurtdışına Araç Çıkarma Vekaletnamesi Nedir?

Yurtdışına araç çıkarma vekaletnamesi, yurt dışına sürücüden farklı bir kişinin aracı ile çıkılması ve gerçek araç sahibi seyahat sırasında araçta bulunmaması durumunda alınması gereken vekaletnamedir.

 

Yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesinin, yurt dışına çıkacak aracın başka birine ait olmasının yanında, aracın sürücüye değil tüzel bir kişiliğe ait olması durumunda da alınması gerekmektedir. Yurt dışına çıkacak olan araç başka bir kişiye ya da kuruluşa ait ise sürücünün, aracın gerçek sahibi olan kişi ya da kuruluş temsilcisi ile birlikte notere giderek, yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi alması gerekmektedir.

 

Kendi Arabamla Avrupa Turu Yapmak için Vekaletname Gerekir Mi?

Kendi arabası ile Avrupa turu yapmak isteyen sürücülerin, yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi almaları gerekmemektedir.

Araç sürücüsünün çipli ehliyeti veya uluslararası ehliyetini, Schengen vizesini ve yeşil kartını yanında bulundurması, arabayla Avrupa turu yapmak için yeterlidir.

 

Başkasının Arabasıyla Yurt Dışına Çıkmak için Şartlar Nelerdir?

• Araç sahibinin araç ierisinde bulunması

• Araç sahibi araçta bulunmuyor ise noterden alınmış süresi geçerli vekaletname aslı

• Araç ruhsatına düzenlenmiş yeşil sigorta

• Araç ruhsatı

 

Türkiye’den Avrupa’ya giriş yapılabilecek sınır kapılarının bulunduğu Yunanistan ve Bulgaristan yeşil sigorta ibrazını talep etmektedir.

 

Şirket Arabasıyla Yurt Dışına Çıkmak için Şartlar Nelerdir?

• Aracı kullanan kişinin şirket ortağı ve imza yetkilisi olması

• İmza sirkülerinin araçta bulundurulması

• Şirket sahibi veya ortağı araçta bulunmuyor ise noterden alınmış süresi geçerli vekaletname aslı

• Araç ruhsatına düzenlenmiş yeşil sigortanın sunulması

• Araç ruhsatının sunulması

 

Avrupa’ya iş amacıyla ve şirket aracı kullanarak seyahat edecek sürücülerin, Schengen bölgesinde geçerli business vize sahibi olmaları gerekmektedir.

 

Kaynak: Vizemnet