Siz de tıp okumak hatta bu hayalinizi yurt dışında mı gerçekleştirmek istiyorsunuz. TransferGo olarak sizin için Avrupa’nın en iyi tıp okullarının bir listesini hazırladık.

Doktor olmak çoğumuzun çocukluğundan kalan bir hayal. Türkiye’de bu hayali gerçekleştirmek için disiplinli bir şekilde üniversite sınavlarına hazırlanmanız şart. İmkanlarınız doğrultusunda bu hayalinizi yurt dışında da gerçekleştirmeniz mümkün. Eğer sizin de hedefiniz Avrupa’da tıp eğitimi almaksa bu yazımızda faydalı bilgiler bulacağınıza emin olabilirsiniz. Avrupa’daki en iyi tıp okulları listemize başlıyoruz.

University of Oxford – Londra, İngiltere

Listemizin ilk sırasında Oxford Üniversitesi yer alıyor. Oxford sadece İngiltere’de değil, dünya genelinde de zirveye oynayan bir üniversite. Oxford’da tıp eğitimi almak tabii ki de her yiğidin harcı değil. Rekabetin çok yüksek olmasının en büyük sebepleri uluslararası prestiji ve eğitim dilinin İngilizce olması. Unutulmaması gereken en önemli konulardan birisi de İngiltere’de üniversite eğitiminin ücretli olması.

Karolinska Institutet – Stokholm, İsveç

Avrupa’da tıp okumak, özellikle de klinik araştırma konusunda ilerlemek istiyorsanız Karolinska Enstitüsü doğru adres olabilir. Enstitü sadece tıp eğitimi sunuyor. Bu sebeple de fakülteler arası bütçe dağılımı gibi konulardan bağımsız. Yaklaşık 7.000 öğrencilik öğretim kapasitesi var. Karolinska, araştırma odağının yanı sıra, yeniliğe ve eğitimde pratik tecrübeye de oldukça önem veriyor.

Universität Heidelberg – Heidelberg, Almanya

Heidelberg Üniversitesi Almanya’nın, tarihi Roma İmparatorluğu‘na dayanan, en eski okulu. Okulda her ulusa rastlamak mümkün. Toplamda 12 sömestırdan oluşan tıp eğitiminin sonunda geçmeniz gereken bir de resmi bir sınav var. Eğitimin toplam tutarı 12.000 Euro. Bu tutarın üzerine bir de her dönem başında 104 Euro olan dönem harcını ödemeniz gerekiyor. StudyCHECK.de adlı platformda 100 öğrencinin 96’sı Heidelberg’de tıp okumayı tavsiye ediyor.

Katholieke Universiteit Leuven – Leuven, Belçika

Leuven Katolik Üniversitesi de Avrupa’nın en köklü üniversitelerinden. 1425’te kurulan üniversite de listemizdeki diğer üniversitelerin çoğu gibi araştırma odaklı. Bu büyük üniversitenin 10 şehirde 14 kampüsü bulunmakta. KU Leuven; “Beşeri ve Sosyal Bilimler”, “Fen, Mühendislik ve Teknoloji” ve “Biyomedikal Bilimler” başlıklarıyla üç ana fakülteye ayrılıyor. Bu fakültelerin her birinin özerk doktora eğitim programları var. Adından dolayı da tahmin edebileceğiniz gibi okulun misyonu insan bedenine Hristiyanlık bakış açısından yaklaşma üzerine kurulu.

Københavns Universitet – Kopenhag, Danimarka

1479’da kurulan Kopenhag Üniversitesi klinik araştırma üniversitesi olarak 17.000 öğrenci ve 9.000 çalışana ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin bünyesinde 36 bölüm ve 200 araştırma merkezi mevcut. Bugüne kadar Kopenhag Üniversitesi’nin mezunlarından dokuzu Nobel ödülüne layık görülmüş. Danimarka’da okumak istiyorsanız kota sistemi üzerine kurulu başvuru sürecini anlamanız önemli. Bunun yanı sıra, Kopenhag Üniversitesi’ndeki tüm lisans programları yalnızca Danca öğretildiğinden, akademik dil becerilerine sahip olduğunuzu belgelemeniz gerekir.

ETH Zurich – Zürih, İsviçre

ETH Zürih listemizin en genç üniversitelerinden birisi olmasına rağmen başarı konusunda büyükleriyle hızlı bir rekabet içerisinde. Üniversite 2017 yılından bu yana tıp fakültesinde her yıl 100 kişilik öğrenci kontenjanı sunuyor. Okul uluslararası personel çeşitliliği açısından dünyanın ilk 20’si içinde olsa da, uluslararası öğrenci temsili açısından biraz daha geride – dünya genelinde 59. sırada – yer alıyor. ETH Zürih’in 100 kişilik listesinde yer almak da oldukça zor. Üniversitenin tıp eğitimine başvuru kabul oranı %27.

Sorbonne Université – Paris, Fransa

2018 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi ve ilave kurumların birleşmesi ile yeniden yapılandırılan üniversite, Fransa’da bir devlet araştırma üniversitesidir. Avrupa’nın ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Sorbonne, mezunlarıyla 33 Nobel Ödülü, 6 Fields Madalyası ve bir Turing Ödülü kazandı. Fransız devlet üniversitelerinde öğrenim genel olarak ücretsiz. Birçok ülkeye benzer şekilde eğitim için ödediğiniz toplam tutar yılda yaklaşık 10.000 Euro’dur. Sorbonne’da tıp okumak için kabul almanız ise diğer üniversitelere kıyasla daha kolaydır. Bunun için asgari kabul şartlarını yerine getirmeniz yeterlidir. Tıp fakültesi Pitié-Salpêtrière Hastanesi ve Hôpital Saint-Antoine’de olmak üzere iki eğitim hastanesinde bulunmaktadır.

Szegedi Tudományegyetem – Szeged, Macaristan

2000 yılından beri Albert Szent-Gyorgyi Tıp Üniversitesi’nin bir parçası olan üniversitenin tıp fakültesinde 1045, diş hekimliği fakültesinde 138, eczacılık fakültesinde 70 uluslararası öğrenci bulunmaktadır.

Programa giriş için İngilizce dilinde hem sözlü hem de yazılı yeterlilik gereklidir. Lisede biyoloji, kimya (inorganik, organik) ve fizik okuyan adaylar tercih edilir. Tıp eğitimi her yıl Eylül ayında başlar. Başvuru ücreti 300 Euro, birinci dönem harcı 7.900 Euro, geri kalan dönemlerde ise 7.300 Euro’dur.

Başvuru ödemelerini ve harçlarınızı internet üzerinden para transferleri ile güvenle ve hızlı bir şekilde Türkiye’den yapmanız tabii ki mümkün. Bunun için yapmanız gereken TransferGo’ya kaydolmak.

 

Tags: TransferGo’dan Avrupa’nın En İyi Tıp Okulları