2022 yılında gurbetçi vatandaşlarımızın silayolu.com'a ilettiği ve en çok sorulan sorular arasında olan, aynı zamanda silayolu güzergâhında gurbetçilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan pasaport ve oturum süreleri konusu olmuştur.

Okurlarımıza ve takipçilerimize gerek sosyal medya hesaplarımızdan, gerekse silayolu.com internet sitemiz üzerinden uyarı ve bilgi paylaşımları yapılmasına rağmen yinede bu konuda birçok mağduriyet yaşandığına şahit olduk. 

 

Pasaport ve oturum kartlarının tarihleri biran evvel kontrol edilmelidir.

2023 yılında Sıla Yolu'na çıkmadan önce muhakak pasaport ve oturum kartlarının süreleri kontrol edilmelidir. Gurbetçi vatandaşlarımıza ; yaşanan yoğunluktan ve yetersiz eleman nedeni ile Avrupa'da ki yabancılar dairesi ve T.C. konsoloslukları çok ileri bir tarihe randevu verdikleri için vatandaşlarımızın biran önce randevu işlemlerine başlamalarını tavsiye ediyoruz.

Siz değerli gurbetçi vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve yanlış bildikleri bazı bilgileri de düzeltebilmek için daha anlaşılabilir olması adına soru-cevap şeklinde bu yazıyı kaleme aldık.

 

T.C. Pasaportumun süresi 6 aydan az kaldı sorun yaşarmıyım?

Bu sorunun cevabını birçok gurbetçi vatandaşımız " T.C. dışişleri bakanlığının tavsiyesi en az 6 ay olmalıdır " bilgilendirmesine dayanarak yanlış bilmektedir. Bu bilgilendirme ve tavsiye sadece Türkiye'de ikâmet eden T.C. vatandaşları için geçerlidir. Yurt dışında ikâmet eden bir Türk vatandaşı oturumunda herhangi bir sorun olmadığı taktirde pasaport süresi Örneğin: süresi 1 ay bile kalmış olsa sorunsuz hava ve karayolu üzerinden Türkiye'ye seyahat edebilir ve dönüş yapabilirler.

Bu konuda Sila Yolu üzerinden seyahat edecek T.C. vatandaşları için sadece Hırvatistan ülkesini istisna olarak göstermemiz gerekmektedir. Çünkü T.C. Hırvatistan konsolosluk yetkililerinin bizlere aktardığı bilgiye göre T.C. pasaport süresinin " en az 3 ay " olması gerektiği ve Hırvatistan gümrük memurlarının bu konuda sorun çıkardıkları aktarılmıştır.

 

Yabancı vatandaşların seyahat pasaportu veya EU kimlikleri ile ilgili bir süre kısıtlaması var mı?

Mavi kartı olmayan yabancı vatandaşların hava ve karayolu fark etmeksiniz Türkiye'ye giriş yapabilmeleri için seyahat pasaportları veya EU kimliklerinin " en az 60 gün " süreleri olmalıdır. Mavi kart sahibi yabancı vatandaşlar içinse " en az 1 gün " olmuş olsa bile mavi kartları ile Türkiye'ye giriş yapabilmeleri sağlanmaktadır. Türkiye'den çıkış yapmak isteyen yabancı vatandaşlar içinse herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Henüz Mavi kart sahibi hakkı olduğu halde temin etmemiş olanlara biran önce temin etmeleri konusunda tavsiyede bulunuyoruz.

 

Sınırsız oturumum var fakat kartımın süresi bitti. Bu şekilde Türkiye'ye seyahat edebilirmiyim ?

2022 yılında bizlere sorulan en fazla sorulardan birtaneside bu sorudur. Her ne kadar havayolu ile bazı istisnalar olsada normal şartlarda gerek karayolu gerekse havayolu bu şekilde seyahat edilmesine izin verilmemektedir. 

Pasaport süresi olduğu halde oturum süresi bitmiş olanların karayolu ile seyahat edebilmeleri için Örneğin: Almanya'da yaşayanlar için ancak " Fiktionbescheinugung ( 3. paragraf işaretli olması gerekmektedir) veya pasaport içerisine yapıştırılan ve 6 ay verilen geçici otutum belgesi ile " karayolu ile seyahat edebilmelerine izin verilmektedir.

 

T.C. Pasaportumu yeniledim fakat yeni oturumum halâ bana ulaşmadı. Eski pasaportumun içerisinde bulunan oturumum süresi var. Bu şekilde Türkiye'ye seyahat edebilirmiyim ?

İçerisinde geçerli oturum olan eski pasaport ve yeni alınmış pasaport ile sadece havayolu ile " bazen sorun yâşanıyor olsada" seyahata izin verilebilmektedir. Karayolu ile seyahat edebilmek içinse pasaport ve oturum kartının üzerinde ki seri numaralar aynı olmak zorundadır.

 

Sıla Yolu'nda sorunsuz seyahat etmek istiyorsanız kendinizin ve ailenizin pasaport veya oturumlarının sürelerini kontrol etmenizi tavsiye ediyor ve süresi bitmiş veya yaklaşmış evraklarınız için biran önce işlemlere başlanılması konusunda siz değerli okuyucularımıza uyarıda bulunmak istiyoruz.