Camia Haber’ de yer alan habere göre Tatil sezonu yaklaşırken Almanya’da yaşayan birçok Türkiye kökenliyi yakından ilgilendiren seyahat için gerekli belgeler konusunda bazı püf noktalar mevcut. Federal hükûmetin 1 Ocak 2021 tarihinde aldığı son kararla, şimdiye kadar altı yıl geçerli olan 12 yaşından küçük çocuk pasaportlarının geçerlilik süresi 1 yıl oldu.

FOTOĞRAF ÇOCUĞUN GÜNCEL HÂLİNİ GÖSTERMELİ

Yeni karardan önce altı yıl geçerliliğe sahip çocuk pasaportları geçerliliğini koruyor. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri pasaporttaki fotoğrafın çocuğun güncel hâlini göstermesi. Örneğin altı yıl geçerliliğe sahip bir pasaportta, 2 yaşındaki çocuğun 3 aylık hâli yansıtılmış ise, bu pasaportla yurtdışına çıkmak risk taşıyor. Burada önemli olan çocuğun pasaportundaki fotoğrafıyla güncel hâlinin birbirinden çok farklı olmaması. Şayet altı yıl geçerliliğe sahip bir çocuk pasaportunda fotoğraf güncelleniyor ise, pasaportun süresi yeni kanuna göre ayarlanıyor ve bir yıla düşüyor.

12 yaşına kadar çıkarılabilen çocuk pasaportları müracaat tarihinde hazırlanıp başvuru sahibine teslim edilmektedir. Bunun haricinde doğumdan hemen sonra veya en geç 12 yaşında çıkarılması gereken biyometrik çip özelliğine sahip ve geçerlilik süresi altı yıl olan bir pasaport türü de tercih edilebilir.

1 YILLIK ÇOCUK PASAPORTU YETERLİ

Hamburg Pasaport Ve Kimlik Bölümü Yetkililerinin Camia Haber’e yaptığı açıklamada, Türkiye kökenlilerin, Alman vatandaşlığına sahip çocukları için genellikle bir yıl geçerliliğe sahip çocuk pasaportlarını tercih ettikleri bildirildi. Açıklamada biyometrik pasaportun bazı vize gerektiren (Örn. ABD) ülkeler için tercih edildiği ve Türkiye’ye uçakla veya arabayla seyahat edecekler için bir yıl geçerliliğe sahip çocuk pasaportlarının yeterli olduğu kaydedildi. Biyometrik pasaportların her ne kadar altı yıl geçerliliği olsa da, fotoğrafın güncel olması şartından dolayı en erken 7-8 yaşlarından itibaren tercih edildiği bildirildi.

Pasaport ücretleri ise şu şekilde:

Çocuk pasaportu (1 yıl geçerli) 13 Euro,

Çocuk pasaportunda fotoğraf güncelleme 6 Euro,

Biyometrik pasaport (24

yaşına kadar 6 yıl geçerlilik süresi) 37,50 Euro,

Biyometrik pasaport (24 yaşından itibaren 10 yıl geçerliliğe sahip) 60 Euro.

Federal hükûmet 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren kararın amacının, pasaport ve hüviyetleri daha güvenli hâle getirmek olduğunu bildirdi.

 

Kaynak : Camia Haber