Almanya'da benzin fiyatları, petrol fiyatlarının düşmesine ve Euro'nun dolar karşısında değerlenmesine rağmen son haftalarda artışa geçti.

Almanya’da akar yakıt fiyatlarında yine artış oldu. Almanya Otomobil Kulübü ADAC, ülkedeki benzin ve dizel fiyatlarının gereğinden fazla artttığını belirterek piyasayı eleştirdi.

ADAC’nin yaptığı bir araştırmaya göre son bir hafta içerisinde Almanya’da akar yakıtlarında belirgin bir yükseliş yaşandı. Buna göre E10 Benzinin fiyatı ortalama 1.779 Euro’da seyrederken fiyat artışı litre başına ortalama 4,2 Cent arttı.

Dizel fiyatlarında da artış olsa da E10 Benzini kadar artış olmasa da yine de 2.9 Cent artış gözlemlendi. Böylece Almanya’da dizel yakıtların litre fiyatı ortalama olarak 1.858 Euro civarında seyrettti.

Akar yakıttaki fiyat artışları Aralık ayından itibaren sürekli artış gösterirken sadece bir kez düşüşe geçti.

FİYATLAR GEREĞİNDEN YÜKSEK

Almanya Otomobil Kulübü ADAC, akar yakıt fiyatlarındaki artışı, tedarik masraflarına göre fazla buldu.Petrolün varil fiyatlarının bir hafta öncesine kadar aynı kalmasına ve Euro’nun dolar karşısında değer kazanmasına rağmen bir hafta öncesine göre Super E10 benzinin 10 Cent, dizelin de 6 Cent daha pahalı olduğuna dikkat çeken ADAC, fiyatlamanın haksız olduğunu belirtti.

Mevcut durumda Super E10 benzin ile dizel arasında ortalama 7.9 Cent fark bulunuyor. Dizel yakıtlar benzine göre daha az vergilendirilse de, dizelin fiyatları giderek artıyor.

Kaynak:  camiahaber.com