Almanya’da federal hükümet ile eyaletler ve yerel yönetimlerin ortak bir aksiyonu olarak 8 Aralık’da afet uyarı sirenleri çalacak. Uyarı sirenleri radyo ve televizyonlardan yayımlanacak. Tren istasyonları ile merkezi meydanlarda da sirenler çalacak. Vatandaşlara ayrıca telefonlar aracılığı ile afet uyarısı yapılacak.

Almanya’nın her tarafında Afet Uyarı Günü (Katastrophen-Warntag) adıyla yapılacak olan uyarılar 8 Aralık’ta saat 11.00’de başlayacak. Uyarılar saat 11.45’te sona erecek.

Afet Uyarı Günü’nde, halkı uyarmak amacıyla afet uyarı cihazlarının çalışabilir ve kullanılabilirliliği de denenecek. Böylece afet uyarı sisteminin çalışıp çalışmadığı ve hangi alanlarda yenilemeler yapılması gerektiği tespit edilecek.

 

UYARILAR TELEFONLARDAN YAPILACAK

 

Afet uyarı sisteminde ilk defa Cell Broadcasting denilen hücresel yayınlar da kullanılacak. Hücresel yayınlar arasında özellikle telefonlar kullanılacak. Ancak telefon kullanıcılarının telefonlarına afet uyarısı alma izni vermesi gerekiyor.

Federal hükümet, eski telefonlarda bu fonksiyonunu bulunmadığını, yeni üretilen telefonlarda sistem yazılımlarının afet uyarı sistemini alabilecek şekilde düzenlenmesinin mecburi olduğunu açıkladı.

Telefonlarında uyarı sistemlerini kullanamayanlar, ayrıca federal hükümetin afet uyarı uygulaması olan NINA (Warn-App NINA) ile uyarıyı alabilecekler.

 

Kaynak: 

https://camiahaber.com/2022/12/06/tum-almanyada-8-aralikta-afet-uyarisi-yapilacak/