Almanya’da 1 ekim 2022 tarihi itibari ile birlikte çok yenilik gelecek. Asgari ücret, gaz fiyatları, minijob, FFP2 maske zorunluluğu gibi bir çok konuda yenilik söz konusu.

 

ASGARİ ÜCRET 12 EURO OLACAK

 

Buna göre 1 Ekim itibariyle asgari saat ücreti 12 Euro’ya yükseltilecek. Yeni asgari ücretle birlikte Almanya, Avrupa Birliği’nin en yüksek asgari ücretli ikinci ülke konumuna yerleşecek. Birinci sırada ise Lüksemburg var.

 

“6 MİLYON VATANDAŞIN GELİRİNİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEK”

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yeni asgari ücret yaklaşık 6 milyon vatandaşımızın gelirini olumlu yönde etkileyecek. Bu çok büyük bir adım değil fakat dar gelirli kişiler bu karar ile bir nebze rahatlayacak. Bu da şunu gösteriyor: Bu reform çok önemli ve gerekli.” ifadelerini kullandı.

 

MİNİJOB SINIRI 520 EURO OLACAK

 

Minijob ve midijoblarda da aylık kazanç sınırı yükseltilecek. Minijoblarda aylık maaş sınırı 450 Euro’dan 520 Euro’ya yükseltilecek. Yeni karara göre minijob işlerde azami maaş sınırının altında kalmak için aylık 43 saate kadar çalışılabilecek. Öte yandan yeni uygulamayla birlikte senede iki ay söz konusu sınırı aşma izni mevcut olacak. Bu iki ay için ise maaşlar aylık bin 40 Euro ile sınırlandırılacak.

 

MİDİJOBB SINIRI 520,01 İLE BİN 600 EURO ARASINDA OLACAK

 

Midijob işlerinde de azami maaş sınırı yükseltilecek. Şu ana kadar 450,01 ile bin 300 Euro arasında olan sınır, yeni uygulamayla birlikte 520,01 ile bin 600 Euro arasında olacak. Ayrıca midijob işlerde sosyal ödenekler noktasında iş verenlerin payının yükseltilecek olması, çalışanları maddi açıdan bir nebze rahatlatacak.

 

GAZDA KDV YÜZDE 7’YE DÜŞÜRÜLEBİLİR

 

Almanya’da Federal Hükümet 14 Eylül’de gazdaki katma değer vergisinin yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürülmesi noktasında karar almıştı. Karar meclisin onayına sunulacak. Meclisin onaylaması durumunda bu karar da ekim ayı itibariyle yürürlüğe girecek. Hükümet, gaz tedarikçilerinin vergideki bu avantajı tüketiciye aktarmasını ve buna göre fiyatların da düşürülmesini bekliyor.

 

MASKE ZORUNLULUĞU

 

Hükümet 8 Eylül’de koronavirüs kısıtlamalarıyla alakalı da yeni kararlar aldı. Buna göre şehirlerarası tren ve otobüslerde 1 Ekim itibariyle yine maske zorunluluğu söz konusu olacak. Ayrıca huzurevi, hastane ve muayenehanelerde de maske takmak zorunlu olacak. Uçaklarda ise maske zorunluluğu kalkacak.

Alınan kararlar 1 Ekim 2022’den 7 Nisan 2023’e kadar geçerli olacak.

 

Kaynak: CamiaHaber